29.06.2022
Covid-19 Свят

В Белгия от днес отпада изискването за зелени сертификати и маски

В Белгия от днес отпада изискването за COVID сертификат при посещение на обществени места, както и задължението за ползване на маски, освен в болниците и в обществения транспорт. Местни медии отбелязват, че с тези решения на правителството от края на миналата седмица, страната излиза от извънредното положение, въведено на 13 март 2020 година, предава БТА.

От днес спира действието на приложението, с което се проверяваше валидността на сертификатите. Остава препоръката за използване на маска в закрити обществени пространства при струпване на повече хора.

Отпада обаче изискването за попълване на пътнически формуляри при пътуване в ЕС. Пътуващите от страни извън ЕС, особено когато идват от държави извън т. нар. бял списък, ще трябва да показват сертификат за изследване, преболедуване или ваксиниране, а ако нямат – ще бъдат изследвани и може да се наложи да спазват карантина.

Властите уточняват, че при влошаване на обстановката не е изключено употребата на сертификатите да бъде възстановена. Медии отбелязват, че 80 на сто от белгийците се подготвят да пътуват за почивка в следващите месеци.

Пандемията причини смъртта на над 30 000 души в Белгия, но в последните седмици се наблюдава трайно понижение на броя на болните от COVID, приети в спешни отделения. Премиерът Александер де Кро заяви преди дни, че страната обръща нова страница с решението за премахване на повечето противоепидемични мерки.  

Related posts

Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март

Дани Тренчева

Поредни сблъсъци в Казахстан, сградата на кметството в Алмати беше подпалена

Дани Тренчева

4922 са новите случаи на COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Външните министри на Русия и Украйна ще преговарят на турска територия

Дани Тренчева

Министър Денков: Ако успеем с тестването, децата вече няма да се налага да учат от вкъщи

Дани Тренчева

4 667 са новите случаи на коронавирусна инфекция, доказани у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment