29.11.2022
Covid-19 Свят

В Белгия от днес отпада изискването за зелени сертификати и маски

В Белгия от днес отпада изискването за COVID сертификат при посещение на обществени места, както и задължението за ползване на маски, освен в болниците и в обществения транспорт. Местни медии отбелязват, че с тези решения на правителството от края на миналата седмица, страната излиза от извънредното положение, въведено на 13 март 2020 година, предава БТА.

От днес спира действието на приложението, с което се проверяваше валидността на сертификатите. Остава препоръката за използване на маска в закрити обществени пространства при струпване на повече хора.

Отпада обаче изискването за попълване на пътнически формуляри при пътуване в ЕС. Пътуващите от страни извън ЕС, особено когато идват от държави извън т. нар. бял списък, ще трябва да показват сертификат за изследване, преболедуване или ваксиниране, а ако нямат – ще бъдат изследвани и може да се наложи да спазват карантина.

Властите уточняват, че при влошаване на обстановката не е изключено употребата на сертификатите да бъде възстановена. Медии отбелязват, че 80 на сто от белгийците се подготвят да пътуват за почивка в следващите месеци.

Пандемията причини смъртта на над 30 000 души в Белгия, но в последните седмици се наблюдава трайно понижение на броя на болните от COVID, приети в спешни отделения. Премиерът Александер де Кро заяви преди дни, че страната обръща нова страница с решението за премахване на повечето противоепидемични мерки.  

Related posts

467 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

9 загинали след бомбардировка на летище в Украйна

Дани Тренчева

3449 са новите случаи на коронавирус у нас, положителни са 9,5% от пробите

Дани Тренчева

Ще се върнат ли обратно в клас учениците в село Дамяница?

Дани Тренчева

НАТО: Русия заплашва евроатлантическата сигурност

Дани Тренчева

Средно по 50 човека на ден са губили живота си в изминалите 700 дни на пандемия

Дани Тренчева

Leave a Comment