02.12.2023
Covid-19 Свят

В Белгия от днес отпада изискването за зелени сертификати и маски

В Белгия от днес отпада изискването за COVID сертификат при посещение на обществени места, както и задължението за ползване на маски, освен в болниците и в обществения транспорт. Местни медии отбелязват, че с тези решения на правителството от края на миналата седмица, страната излиза от извънредното положение, въведено на 13 март 2020 година, предава БТА.

От днес спира действието на приложението, с което се проверяваше валидността на сертификатите. Остава препоръката за използване на маска в закрити обществени пространства при струпване на повече хора.

Отпада обаче изискването за попълване на пътнически формуляри при пътуване в ЕС. Пътуващите от страни извън ЕС, особено когато идват от държави извън т. нар. бял списък, ще трябва да показват сертификат за изследване, преболедуване или ваксиниране, а ако нямат – ще бъдат изследвани и може да се наложи да спазват карантина.

Властите уточняват, че при влошаване на обстановката не е изключено употребата на сертификатите да бъде възстановена. Медии отбелязват, че 80 на сто от белгийците се подготвят да пътуват за почивка в следващите месеци.

Пандемията причини смъртта на над 30 000 души в Белгия, но в последните седмици се наблюдава трайно понижение на броя на болните от COVID, приети в спешни отделения. Премиерът Александер де Кро заяви преди дни, че страната обръща нова страница с решението за премахване на повечето противоепидемични мерки.  

Related posts

Силвио Берлускони с булка по-млада от него с половин век

admin

Путин: Нямаме лоши намерения към съседите, изпълняваме си задълженията

Дани Тренчева

Обсъжда се създаването на детска COVID зона в Перник

Дани Тренчева

Липса на тестове за COVID-19 в Дупница

Дани Тренчева

МС: До края на епидемичната обстановка ДДС остава 9% за някои стоки и услуги

Дани Тренчева

Нова Зеландия забранява на следващите поколения да пушат цигари

Дани Тренчева

Leave a Comment