27.07.2024
Банско Пулсът на Югозапада

В Банско ще отбележат с богата програма годишнините, свързани с Паисий Хилендарски

Наситена културна програма бележи честванията за 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, както и 60-годишнината от канонизацията на Паисий от Българската православна църква, в Банско в дните до 19 юни – денят, в който отдаваме почит на Отец Паисий.

Цялата 2022 г. е посветена на годишнините, но програмата на Община Банско и културните институти в града от 9 до 19 юни е изцяло посветена на паметта и делото на Паисий Хилендарски, каза за БТА директорът на Музейния комплекс в Банско Светла Барякова.

Тази вечер в Дома на изкуствата ще бъде открита фотоизложбата „Зографъ“, с автор Румен Жерев, която показва Зографския манастир и моменти от неговия живот. Откриването е от 17:30 ч., след което Негово Всепреподобие йеромонах Гавриил ще разкаже в беседа „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ за Света гора и за Зографския манастир, посочи Барякова. Беседата включва и връзките на Банско със Зографския манастир, които са изключително важни и датират още от времето преди Паисий, но, което е по-важно, тези връзки продължават и днес, каза още директорът на Музейния комплекс. И днес бански майстори пътуват, работят там, като поддържат манастира жив и пулсиращ, допълни тя.

Животът на Паисий Хилендарски е свързан със Зографския манастир – именно там през 1762 г. той завършва „История славянобългарска“, която впоследствие обикаля българските земи и достига широка популярност. „Затова е толкова важна тя за нас, защото има и други истории, написани дори преди Паисий, те са известни на науката. Те не са по-малко важни, но те не добиват такава широка популярност тогава. Паисиевата история изиграва своята роля и в това е нейният феномен, нейната гениалност и нейната важност“, каза Барякова.

Програмата, посветена на годишнините, продължава на 12 юни, когато в Тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров“ ще бъдат наградени призьорите от конкурса за стихотворение и разказ на тема „От Банско тръгна той“. На следващия ден – 13 юни, от 17:00 ч., ще бъде представена едноименна книга със студии и статии за Паисий Хилендарски – издание на местния Музеен комплекс.

На 14 юни, от 17:00 ч., в Духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски“ ще бъде открита съвместна изложба на Музейния комплекс в Банско и Регионалния историческия музей в Перник под наслов „Епохата на Паисий“. Своя авторска книга – адаптация на „История славянобългарска“, ще представи и катедрата „Езиково обучение“ на Средното училище „Неофит Рилски“ в Банско на 15 юни, от 18:00 ч., в читалището в планинския град. На 16 юни, също от 18:00 ч., започва „Четете и знайте“ – публично четене на „История славянобългарска“ в читалище „Никола Вапцаров“.

На 17 юни ще бъде поставено началото на Международната научна конференция „Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска“, която ще продължи и на 18 юни. Международната конференция е организирана от Община Банско и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, и ще се състои в читалището в града.

На 18 юни, от 17:00 ч., започва вечерно богослужение в храма „Св. Троица“ в планинския град, а от 19:00 ч., в Туристическия информационен център, художествените състави при местното читалище ще представят фолклорен концерт-спектакъл, озаглавен „Живее духът на Паисий“.

Денят на почит към делото на свети Паисий Хилендарски – 19 юни, ще започне с утринно богослужение в храма „Св. Троица“, след което ще се отслужи света литургия. От 11:00 ч. пред мемориала на св. Паисий Хилендарски ще има тържествена програма, посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на светеца от Българската православна църква.

Тържественият ден ще продължи със спектакъл „Аз – Паисий“ с участието на ученици от началното училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Банско и актьора Филип Аврамов в ролята на Паисий. Спектакълът ще се играе в големия салон на читалище „Никола Вапцаров“, от 12:00 часа.

На 19 юни ще бъде поставено началото на изготвянето на нов препис на „История славянобългарска“ в Банско. Градът вече се гордее с първия си препис, започнат на същия ден през 2019 г., каза за БТА Светла Барякова.

Related posts

„Септември“ (Симитли) се подсили със защитник

Дани Тренчева

Кръгла маса „30 години специалност „Психология““ ще се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Дани Тренчева

Ученици от училището в село Крупник отбелязаха Международния ден на рециклирането

Въпреки предупрежденията на народния представител Стефан Апостолов! Тежък инцидент на пътя Полето – Брежани

Дани Тренчева

Шефът на РЗИ-Благоевград: Никой не е искал информация за канал за фалшиви сертификати

Дани Тренчева

Без зелен сертификат на лифта в Банско

Дани Тренчева

Leave a Comment