29.03.2024
България

Върховните съдии издигнаха трима свои колеги за зам.-председатели на ВКС

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са номинирали трима свои колеги за заместник-председатели на ВКС и ръководители на трите колегии, предава „Лекс“.

Общото събрание на Гражданската колегия е издигнало Мими Фурнаджиева за зам.-шеф на съда. Съдиите от Търговската колегия са номинирали Евгений Стайков, а тези от Наказателната колегия – Лада Паунова.

Предстои най-напред Пленумът на ВКС да обсъди номинациите и ако те бъдат подкрепени, тогава председателят на съда Галина Захарова ще ги внесе за обсъждане и гласуване в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Местата за зам.-председатели на ВКС се овакантиха поради пенсионирането на Светла Димитрова, която ръководеше Гражданската колегия и на Дария Проданова, която беше начело на Търговската колегия. Галина Захарова, която беше шеф на Наказателната колегия, пък беше избрана за председател на ВКС.

Мими Фурнаджиева е съдия от ВКС от 2007 г. Преди това тя е работила в районния съд в Разлог и в окръжния съд в Благоевград. В периода 1999-2003 г. Фурнаджиева е била зам.-шеф на ОС-Благоевград, а през 2004 г. беше избрана за шеф на този съд. Мими Фурнаджиева беше част от работната група от ВКС, която помагаше за отстраняване на нередностите в Единната информационна система на съдилищата.

Лада Паунова също е съдия от кариерата. Последователно е работила като съдия в Софийския районен съд, Софийския градски съд, а през 2006 г. беше повишена в Софийския апелативен съд. В Наказателната колегия на ВКС е от 2014 г. след спечелен конкурс. Тя е била докладчик по някои обществено значими дела като това срещу братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините, по делото за смъртта на човек във фонтана на площад „Славейков“ и много други. Била е лектор в Националния институт на правосъдието.

Евгений Стайков започва кариерата си в съдебната система през 1985 г. като стажант-съдия. След това последователно е младши съдия, съдия в Първи районен съд на София, а в периода 1991-1992 г. и негов председател. Следват две години като редови магистрат в СГС, а от 1994 г. до 1998 г. е и шеф на СГС. От 1998 г. до 2009 г. е председател на Софийския апелативен съд. Евгений Стайков е бил член на ВСС от 2003 г. до 2007 г. Малко след това напуска съдебната система и става адвокат. През 2015 г., след като се явява на външен конкурс, е назначен в Търговската колегия на ВКС.

Related posts

Жълт код за снеговалежи е обявен за 9 области във вторник

admin

Няма бедстващи хора в наводнените карловски села

admin

“Булгаргаз” с прогноза за цената на природния газ за април

Дани Тренчева

Христо Иванов и цялото ръководство на „Да, България“ подават оставка

Дани Тренчева

ВКП с информация по списъка на Николай Бареков, касаещ 24 лица

admin

Прокуратурата разследва инцидента с бързия влак Варна-София

admin

Leave a Comment