29.11.2022
България

Върховните съдии издигнаха трима свои колеги за зам.-председатели на ВКС

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са номинирали трима свои колеги за заместник-председатели на ВКС и ръководители на трите колегии, предава „Лекс“.

Общото събрание на Гражданската колегия е издигнало Мими Фурнаджиева за зам.-шеф на съда. Съдиите от Търговската колегия са номинирали Евгений Стайков, а тези от Наказателната колегия – Лада Паунова.

Предстои най-напред Пленумът на ВКС да обсъди номинациите и ако те бъдат подкрепени, тогава председателят на съда Галина Захарова ще ги внесе за обсъждане и гласуване в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Местата за зам.-председатели на ВКС се овакантиха поради пенсионирането на Светла Димитрова, която ръководеше Гражданската колегия и на Дария Проданова, която беше начело на Търговската колегия. Галина Захарова, която беше шеф на Наказателната колегия, пък беше избрана за председател на ВКС.

Мими Фурнаджиева е съдия от ВКС от 2007 г. Преди това тя е работила в районния съд в Разлог и в окръжния съд в Благоевград. В периода 1999-2003 г. Фурнаджиева е била зам.-шеф на ОС-Благоевград, а през 2004 г. беше избрана за шеф на този съд. Мими Фурнаджиева беше част от работната група от ВКС, която помагаше за отстраняване на нередностите в Единната информационна система на съдилищата.

Лада Паунова също е съдия от кариерата. Последователно е работила като съдия в Софийския районен съд, Софийския градски съд, а през 2006 г. беше повишена в Софийския апелативен съд. В Наказателната колегия на ВКС е от 2014 г. след спечелен конкурс. Тя е била докладчик по някои обществено значими дела като това срещу братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините, по делото за смъртта на човек във фонтана на площад „Славейков“ и много други. Била е лектор в Националния институт на правосъдието.

Евгений Стайков започва кариерата си в съдебната система през 1985 г. като стажант-съдия. След това последователно е младши съдия, съдия в Първи районен съд на София, а в периода 1991-1992 г. и негов председател. Следват две години като редови магистрат в СГС, а от 1994 г. до 1998 г. е и шеф на СГС. От 1998 г. до 2009 г. е председател на Софийския апелативен съд. Евгений Стайков е бил член на ВСС от 2003 г. до 2007 г. Малко след това напуска съдебната система и става адвокат. През 2015 г., след като се явява на външен конкурс, е назначен в Търговската колегия на ВКС.

Related posts

МП изпраща в Дубай документите за разпит на Божков максимално бързо

admin

Антикорупционният фонд настоява за задълбочена и щателна проверка на КПКОНПИ

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 21 декември 2021

Дани Тренчева

Тези факти за хигиената ще ви ужасят!

admin

1443 са новите случаи на коронавирус, починали са 86 души

Дани Тренчева

Мъж без книжка си спретна гонка с полицията, заби се в дърво

Дани Тренчева

Leave a Comment