22.06.2024
България

ВСС със становище срещу декларация на управляващите за оставката на Гешев

На днешното си заседание Прокурорската колегия на ВСС единодушно и без коментари прие становище срещу декларацията на управляващата коалиция с призив за оставка на главния прокурор Иван Гешев, обявена на 14 януари от трибуната на Народното събрание.

Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от „безцеремонното погазване на принципите на правовата държава“. „Приемаме призива за оставка на главния прокурор като отявлен пример за поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт“, се посочва в становището.

Според членовете на колегията декларацията на народните представители руши демократичните устои и основните европейски ценности, като отбелязват още, че тя няма юридическа стойност и е насочена към „постигане на политически цели“.

Прокурорската колегия също така ще предприеме организирането на срещи с европейските институции, в чиито обхват на работа влиза върховенството на правото.

Становището на колегията ще бъде изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, представителството на ЕК у нас, посолствата на държавите-членки на ЕС, посолствата на САЩ и Великобритания, както и до Съвета на Европа и Венецианската комисия.

Източник: БТА

Related posts

Откриха наркотици в затвора в Белене

admin

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане COVID-гето

Дани Тренчева

„Продължаваме Промяната“ започва серията преговори с другите формации

Дани Тренчева

Втора мистериозна смърт във фолк триото „Спасителките“

admin

Прогноза за времето 13 януари 2022

Дани Тренчева

6761 са новите случаи на коронавирус, 116 души са починали

Дани Тренчева

Leave a Comment