04.10.2023
България

ВСС със становище срещу декларация на управляващите за оставката на Гешев

На днешното си заседание Прокурорската колегия на ВСС единодушно и без коментари прие становище срещу декларацията на управляващата коалиция с призив за оставка на главния прокурор Иван Гешев, обявена на 14 януари от трибуната на Народното събрание.

Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от „безцеремонното погазване на принципите на правовата държава“. „Приемаме призива за оставка на главния прокурор като отявлен пример за поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт“, се посочва в становището.

Според членовете на колегията декларацията на народните представители руши демократичните устои и основните европейски ценности, като отбелязват още, че тя няма юридическа стойност и е насочена към „постигане на политически цели“.

Прокурорската колегия също така ще предприеме организирането на срещи с европейските институции, в чиито обхват на работа влиза върховенството на правото.

Становището на колегията ще бъде изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, представителството на ЕК у нас, посолствата на държавите-членки на ЕС, посолствата на САЩ и Великобритания, както и до Съвета на Европа и Венецианската комисия.

Източник: БТА

Related posts

Важен ден за православните християни

Дани Тренчева

Домашен арест за задържания за фалшивите сертификати в Пампорово

Дани Тренчева

Опитът за съставяне на правителство с мандата на „Продължаваме промяната“ изглежда все по-обречен

admin

Смениха ръководството на „Булгаргаз“

admin

Черна статистика

admin

Алибегов: Другата седмица ще решим кога започваме национални стачни действия

Дани Тренчева

Leave a Comment