26.06.2022
България

ВСС със становище срещу декларация на управляващите за оставката на Гешев

На днешното си заседание Прокурорската колегия на ВСС единодушно и без коментари прие становище срещу декларацията на управляващата коалиция с призив за оставка на главния прокурор Иван Гешев, обявена на 14 януари от трибуната на Народното събрание.

Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от „безцеремонното погазване на принципите на правовата държава“. „Приемаме призива за оставка на главния прокурор като отявлен пример за поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт“, се посочва в становището.

Според членовете на колегията декларацията на народните представители руши демократичните устои и основните европейски ценности, като отбелязват още, че тя няма юридическа стойност и е насочена към „постигане на политически цели“.

Прокурорската колегия също така ще предприеме организирането на срещи с европейските институции, в чиито обхват на работа влиза върховенството на правото.

Становището на колегията ще бъде изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, представителството на ЕК у нас, посолствата на държавите-членки на ЕС, посолствата на САЩ и Великобритания, както и до Съвета на Европа и Венецианската комисия.

Източник: БТА

Related posts

ВСС отложи дебата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, ще чака ВАС

НАП показа новите данъчни декларации

Дани Тренчева

Седемнайсет души са ранени в катастрофи в страната през изминалото денонощие

Прогноза за времето 14 януари 2022

Дани Тренчева

Подробности за ареста на президента на „Марек“ Цецо Видински

Петков: Исканата оставка на Мирослав Иванов е провокация

Leave a Comment