24.04.2024
България Политика

ВСС прие Надежда Йорданова да иска освобождаването на Иван Гешев

ВСС прие за допустимо министърът на правосъдието Надежда Йорданова да иска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

Пленумът започна от 10 часа и е с една единствена точка. Тя гласи: „Произнасяне по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието, по чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от ЗСВ, за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев, поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България“.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че нито едно от основанията, които е посочила не е заради личния живот на Иван Гешев.

„Действително настоящия състав на ВСС показва неспособност да се отнася адекватно към своите правомощия. Нека ВСС да понесе своята отговорност за изпълнението на отговорностите си. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова преди заседанието на ВСС“, каза още тя.

„Искат да овладеят прокуратурата с нелегитимни цели, за да се нарушат правата на българските граждани. Това, което виждаме бих нарекъл полицейски произвол и полицейска държава – борили сме се срещу това от 1989 година насам. Надявам се порочните практики да не се възстановят“, заяви от своя страна Гешев.

Related posts

Шофьор на автобус нападна пътничка

admin

Издирват жена, намушкала с нож 13-годишната си сестра

Дани Тренчева

Нова гореща вълна в Западна и Централна Европа

admin

Второ бургаско училище получи днес бомбена заплаха

admin

Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

Дани Тренчева

На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!

admin

Leave a Comment