25.04.2024
България Политика

ВСС прие Надежда Йорданова да иска освобождаването на Иван Гешев

ВСС прие за допустимо министърът на правосъдието Надежда Йорданова да иска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

Пленумът започна от 10 часа и е с една единствена точка. Тя гласи: „Произнасяне по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието, по чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от ЗСВ, за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев, поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България“.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че нито едно от основанията, които е посочила не е заради личния живот на Иван Гешев.

„Действително настоящия състав на ВСС показва неспособност да се отнася адекватно към своите правомощия. Нека ВСС да понесе своята отговорност за изпълнението на отговорностите си. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова преди заседанието на ВСС“, каза още тя.

„Искат да овладеят прокуратурата с нелегитимни цели, за да се нарушат правата на българските граждани. Това, което виждаме бих нарекъл полицейски произвол и полицейска държава – борили сме се срещу това от 1989 година насам. Надявам се порочните практики да не се възстановят“, заяви от своя страна Гешев.

Related posts

Откриха труп на мъж в мазе

admin

Бит от полицаи по време на протестите: Знаех, че прокуратурата ще си затвори очите

МВР и РЗИ със съвместни мерки за контрол на сертификатите за ваксиниране

Дани Тренчева

Стефан Апостолов отново ще бъде кандидат за депутат от листата на коалиция ГЕРБ – СДС за 1 МИР – Благоевград

Дани Тренчева

Румен Радев: Абсолютно недопустимо е в 21-и век в Европа да се нанасят военни удари по суверенна държава

Дани Тренчева

Симов: Бойкотът на ГЕРБ по време на речта на Радев говори много зле за тях

Дани Тренчева

Leave a Comment