15.06.2024
България

ВСС върна за поправка предложението на Янаки Стоилов за освобождаване на Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов от 2021 г. за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Точката беше внесена извънредно в дневния ред, който беше съставен от само един пункт – разглеждане по същество на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Единодушно ВСС прие предложението на Янаки Стоилов да се разгледа като първа точка.

При обсъждането ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министър Надежда Йорданова трябва да отстрани в седемдневен срок, след което Пленумът да го разгледа отново и да прецени за редовността и допустимостта му.

На 16 юли 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Пленумът на ВСС отхвърли предложението. Впоследствие беше сезиран Конституционният съд, който прецени, че министърът на правосъдието може да прави предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Върховният административен съд, на база на това, отхвърли решението на ВСС за недопустимост на предложението на Стоилов. Министър Йорданова заяви днес, че поддържа искането на своя предшественик.

Главният прокурор Иван Гешев определи днес предложението на Стоилов за отстраняването му като бланкетно. По думите му в него „няма факти, които да кореспондират с тези твърдения“, в предложението. Според Гешев е нарушен и принципът на разделение на властите.

Related posts

Инспектори на НАП започват проверки за ДДС злоупотреби

Дани Тренчева

Само една партия не подаде в срок отчета си за изборите

Дани Тренчева

Надежда Йорданова: Главният прокурор дължи отчетност

Прогноза за времето

admin

Европейската прокуратура продължава разследването по твърдения за измами с европейски средства в България

admin

Държавни лидери от цял свят поздравиха българите по повод Националния празник

Дани Тренчева

Leave a Comment