19.04.2024
България

ВСС върна за поправка предложението на Янаки Стоилов за освобождаване на Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов от 2021 г. за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Точката беше внесена извънредно в дневния ред, който беше съставен от само един пункт – разглеждане по същество на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Единодушно ВСС прие предложението на Янаки Стоилов да се разгледа като първа точка.

При обсъждането ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министър Надежда Йорданова трябва да отстрани в седемдневен срок, след което Пленумът да го разгледа отново и да прецени за редовността и допустимостта му.

На 16 юли 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Пленумът на ВСС отхвърли предложението. Впоследствие беше сезиран Конституционният съд, който прецени, че министърът на правосъдието може да прави предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Върховният административен съд, на база на това, отхвърли решението на ВСС за недопустимост на предложението на Стоилов. Министър Йорданова заяви днес, че поддържа искането на своя предшественик.

Главният прокурор Иван Гешев определи днес предложението на Стоилов за отстраняването му като бланкетно. По думите му в него „няма факти, които да кореспондират с тези твърдения“, в предложението. Според Гешев е нарушен и принципът на разделение на властите.

Related posts

Черна статистика

admin

Черна статистика

admin

Прогноза за времето 10 февруари 2022

Борисов, Арнаудова и Горанов обжалват задържането си

Мира Радева (социолог): Очевидни са опитите на Радев да създаде свое собствено политическо продължение

admin

Как ще се променят доходите ни догодина?

Дани Тренчева

Leave a Comment