31.01.2023
Covid-19 Благоевград

Връщането на учениците в клас е на път да се отложи до 8 ноември

Шансовете учениците от 1-до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19 общини в страната да се върнат в клас от следващата седмица изглежда все по-малък – това се разбра днес от изявления на министъра на образованието Николай Денков и заместничката му Мария Гайдарова. Посочена беше нова крайна дата това да стане – 8 ноември (понеделник). В столицата и най-големите градове (Пловдив, Варна, Русе) учениците преминаха изцяло към онлайн обучение, тъй като заболеваемостта надмина 750 на 100 хил. души за последните две седмици.

По настояване на президента, в понеделник служебните министри на здравеопазването и образованието обявиха план, според който от следващата седмица – „най-вероятно около вторник-сряда“ (2 – 3 ноември) да започне поетапното връщане към присъствено обучение, съпроводено от редовно изследване на децата и учителите без COVID сертификати два пъти седмично. За целта здравното министерство трябва спешно да осигури 400 хил. бързи антигенни тестове за учениците. Те трябва да са щадящи – на базата на изследване на слюнка, вместо взимане на проби от носоглътката.

Обществената поръчка за тях обаче беше обявена едва вчера. Срокът за оферти е до късния следобед на петък (29 октомври). След това победителят ще разполага с три дни да ги достави. Има и поредица от логистични задачи, които трябва да бъдат решени – къде и как ще бъдат взимани пробите, ще имат ли учителите ангажимент към този процес и какъв ще е той, как ще се действа, ако има положителен тест, как ще се събират и изхвърлят тестовете.

В интервю за телевизия „България он еър“ тази сутрин образователният министър коментира, че не е изключено първоначално обявеното намерение да не се осъществи.„Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, освен ако няма пълен локдаун, което също не е изключено“, заяви Николай Денков.

По същото време, в интервю за Би Ти Ви Мария Гайдаров, зам.-министър на образованието, подчерта, че връщане на учениците в клас не е възможно, докато не се осигури „абсолютно безопасна среда“ за учениците чрез тестване и допълни, че разумният срок за връщане не е следващата седмица.

Тя не се ангажира с прогноза кога реално децата ще се върната в училищата, като подчерта, че все още има множество неизвестни по въпроса. Сред тях е и осигуряването на тестове, което може да се забави, ако обществената поръчка бъде обжалвана.

Николай Денков отново напомни, че изборът дали децата да учат присъствено с тестове, или да останат от вкъщи ще е на родителите и увери, че независимо кога започне процесът по изследване и връщане в класните стаи, родителите и учителите ще бъдат уведомени предварително.Родителите и учителите ще бъдат уведомени минимум два дни предварително кога ще започне тестването.Той допълни, че властите подготвят и информационна кампания за тестовете, която ще започне след като бъде избран видът тест. По думите му обсъжданите варианти са два: с проба от устата, която детето само взима с тампонче от устата си с книжно пликче, в което детето плюе, а след това с пипетка слага съдържанието в теста. „И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат“, каза министърът.
По данни на Мария Гайдарова в момента около 30% от учениците в България учат онлайн, като това включва и общините, където заболеваемостта все още е под 750 на 100 хил. души и училищата редуват випуските в клас и дистанционно. В карантина са 2.4 на сто от учителите.

Related posts

Д-р Симидчиев: Само ваксинираните и с бустерна доза ще се опазят от Омикрон

Дани Тренчева

Община Благоевград възражда фестивалния туризъм! По предложение на кмета Илко Стоянов бе създадено дружество „Арт стейдж енд фест“

Дани Тренчева

706 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас

Дани Тренчева

Стартират възстановителни дейности на асфалтовата настилка в района на Джамията в Благоевград, временно се променя маршрутът на автобусни линии № 2 и № 3

Дани Тренчева

Анита Коцелова е възстановена на длъжността заместник областен управител на Благоевград

admin

Официално представят прототипа на българската ваксина срещу COVID-19

Дани Тренчева

Leave a Comment