07.12.2023
Covid-19 България

Витанов с призив: Пазете се, не влизайте в болница, всеки ден без локдаун е златен

Математикът проф. Николай Витанов публикува ежедневната си прогноза за развитието на петата вълна на пандемията у нас и в частност новия вариант на коронавируса – Омикрон.

Витанов е категоричен: „Омикронът настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите очаквания са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми:

– ще надминем 1 милион регистрирани случая
– ще надминем 33 500 починали“

Витанов коментира и данните за смъртността. „При Омикрона се очаква да е около 1%. Затова имаме много случаи, а смъртността не е като при Делта варианта – над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова – пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете – този 1% е от доста повече случаи“.

Математикът публикува и прогнозните карти на разпространението на вируса: „Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни“.

Вирусът се разпространява дифузно във всички области, отчита Витанов и прогнозира, че това ще продължи до края на месеца. „Пожарът гори с различна интензивност на различните места. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така“.

Относно противоепидемичните мерки Витанов заяви: „Пак да кажа, как преценям аз ситуацията. Преценям я така. Знаете, че има поне 25% от населението, което е абсолютно твърдо срещу всякакви мерки, ваксини и т.н. Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се очаква да са много. Повечето го карат леко. Основният критерий при тази вълна трябва да е състоянието в болниците“.

Професорът излезе с апел: „Помислете си – имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. Пазете се, бъдете здрави, не се заразявайте, не стигайте до болница. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун“.

Източник: dariknеws.bg

Related posts

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси зам.-министър на културата

Дани Тренчева

Служители на „Автомагистрали – Черно море“ще блокират АМ „Хемус“

admin

Бизнесът излиза на национален протест срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Държавата ще подпомогне автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лева

Дани Тренчева

Полицай е заловен с наркотици в колата си

admin

КНСБ: 650 лв. е заплата за бедност на фона на растящите разходи

Дани Тренчева

Leave a Comment