27.07.2024
Covid-19 България

Витанов с призив: Пазете се, не влизайте в болница, всеки ден без локдаун е златен

Математикът проф. Николай Витанов публикува ежедневната си прогноза за развитието на петата вълна на пандемията у нас и в частност новия вариант на коронавируса – Омикрон.

Витанов е категоричен: „Омикронът настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите очаквания са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми:

– ще надминем 1 милион регистрирани случая
– ще надминем 33 500 починали“

Витанов коментира и данните за смъртността. „При Омикрона се очаква да е около 1%. Затова имаме много случаи, а смъртността не е като при Делта варианта – над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова – пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете – този 1% е от доста повече случаи“.

Математикът публикува и прогнозните карти на разпространението на вируса: „Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни“.

Вирусът се разпространява дифузно във всички области, отчита Витанов и прогнозира, че това ще продължи до края на месеца. „Пожарът гори с различна интензивност на различните места. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така“.

Относно противоепидемичните мерки Витанов заяви: „Пак да кажа, как преценям аз ситуацията. Преценям я така. Знаете, че има поне 25% от населението, което е абсолютно твърдо срещу всякакви мерки, ваксини и т.н. Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се очаква да са много. Повечето го карат леко. Основният критерий при тази вълна трябва да е състоянието в болниците“.

Професорът излезе с апел: „Помислете си – имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. Пазете се, бъдете здрави, не се заразявайте, не стигайте до болница. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун“.

Източник: dariknеws.bg

Related posts

Дневен хороскоп за 29 декември 2021

Дани Тренчева

Прогноза за времето 11 януари 2022

Дани Тренчева

Обмислят въвеждането на сертификат за повторно преболедували

Дани Тренчева

149 години безсмъртие! Васил Левски – Апостола на свободата

Дани Тренчева

В ГДБОП има две дела, свързани с магистрала „Хемус“

admin

Православната църква отбелязва деня на Преп. Ксенофонт, Мария и синовете му – празник на живота и избавлениетото

Дани Тренчева

Leave a Comment