29.03.2024
Covid-19 България

Вирусолог: Силно заразен грипен вирус ще съвпадне с вълната на Омикрон

„Ще има съвпадение на Омикрон и грипове. Особено обезпокоителна е доминацията на субтипа на грипния вирус H3N2. Той предизвиква висок брой хоспитализации и по-висока смъртност на лицата над 65 г. и тези с хронични заболявания“. Това заяви вирусологът от НЦЗПБ проф. Нели Корсун в „Твоят ден“.

Според нея струпването на хора на протеста на фона на Омикрон е абсолютно неадекватно, може да доведе до нови заболявания и увеличаване на заболеваемостта. А в близките дни може да се очаква повишаване на случаите.

Относно сертификата за антитела тя коментира, че не е много коректен, но успокои населението. Все пак смята, че е по-добре да не се прилага. „Може да се препоръча мерките да се разширят в региони, където над 1000 на 100 000 души са инфектирани – София, Перник, Бургас. Маските с по-висока степен на защита, на открито също са възможна мярка. На закрито са задължителни“, посочи проф. Корсун.

По думите й Омикрон все още не доминира у нас. „В момента се секвенират 192 проби в нашия център, очаква се всички да са от новия вариант. В следващите дни може да се очаква преобладаване на Омикрон. В САЩ 98% от случаите са от новия вариант, Делта напълно е отстъпил. PCR тест може с висока вероятност да разпознае Омикрон“, обясни медикът. И допълни, че употребата понятието „флурон“ не е много коректно, но е възможно да се случи заради повишената активност на гриповете.

Проф. Корсун призова хората да бъдат спокойни с ваксините и да се имунизират. „Може да се вярва на проучванията, въпреки че бяха направени за кратко време. В изследванията участваха десетки хиляди души, сред тях и хроничноболни“, припомни вирусологът. Тя обясни, че различията в резултатите от COVID проби в лабораториите идват от различното ниво на чувствителност на тестовете.

Related posts

Пострадалите от поройните дъждове в Карлово и Сопот с възожност да получат еднократна помощ

admin

Зет на кандидат-депутат от ДПС е задържан за купуване на гласове

admin

България е внесла в ЕК Плана за възстановяване и устойчивост

Дани Тренчева

Никола Стоянов: Цените на горивата няма да отидат надолу

admin

Румен Радев: На Балканите споделяме общи проблеми по отношение на пътната безопасност

admin

Близо 100 млрд. долара са откраднати от програмите за подпомагане след COVID в САЩ

Дани Тренчева

Leave a Comment