29.03.2024
Covid-19

Вирусолог: Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване, но вирусът си остава с нас

„Вирусът е доста активен. Не само че се появи Омикрон, но има и негови подварианти. Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са възникнали по едно и също време. Прави впечатление, че BA.2 е по-малко познат, но той има и някакво предимство, защото се разпространява доста по-лесно. Според данни на British Medical Journal той се предава до 30 процента по-лесно от класическия Омикрон”.Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA вирусологът проф. Радостина Александрова.

„Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване. Кога точно обаче ще свърши – предстои да видим. Трябва да знаем, че вирусът си остава с нас. Вече имаме опит – две години по-късно, с 10 милиарда поставени дози, с милиони преболедували – очевидно е, че хората имат някаква базова защита. Така че дори да се срещаме с вируса – да не се стига до такива драматични последици като в началото на пандемията”, посочи вирусологът.

Тя подчерта, че според последните данни на СЗО Омикрон е обявен за доминиращ вариант. „От СЗО посочиха, че намалява тежестта на клиничната картина. Но трябва да направим уговорката, че това не бива да ни успокоява, тъй като вирусът успява да намери по-уязвимите хора и да създаде доста проблеми при тях”, подчерта тя.

Related posts

Липса на тестове за COVID-19 в Дупница

Дани Тренчева

СЗО: Не са известни смъртни случаи от Омикрон

Дани Тренчева

Близо 2 000 души с бустерна доза ваксина в област Благоевград

Дани Тренчева

МЗ с препоръки: Кога да си сложим бустерна доза от ваксината на Janssen

Дани Тренчева

Редица градове в Европа отмениха новогодишните си тържества заради пандемията

Дани Тренчева

Болницата в Гоце Делчев е препълнена с пациенти с COVID

Дани Тренчева

Leave a Comment