22.06.2024
Covid-19

Вирусолог: Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване, но вирусът си остава с нас

„Вирусът е доста активен. Не само че се появи Омикрон, но има и негови подварианти. Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са възникнали по едно и също време. Прави впечатление, че BA.2 е по-малко познат, но той има и някакво предимство, защото се разпространява доста по-лесно. Според данни на British Medical Journal той се предава до 30 процента по-лесно от класическия Омикрон”.Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA вирусологът проф. Радостина Александрова.

„Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване. Кога точно обаче ще свърши – предстои да видим. Трябва да знаем, че вирусът си остава с нас. Вече имаме опит – две години по-късно, с 10 милиарда поставени дози, с милиони преболедували – очевидно е, че хората имат някаква базова защита. Така че дори да се срещаме с вируса – да не се стига до такива драматични последици като в началото на пандемията”, посочи вирусологът.

Тя подчерта, че според последните данни на СЗО Омикрон е обявен за доминиращ вариант. „От СЗО посочиха, че намалява тежестта на клиничната картина. Но трябва да направим уговорката, че това не бива да ни успокоява, тъй като вирусът успява да намери по-уязвимите хора и да създаде доста проблеми при тях”, подчерта тя.

Related posts

ВМРО към Кацаров: Ще изисквате ли зелен сертификат или тестове от народните представители?

Дани Тренчева

Изтеглиха първите печеливши от играта смарт часовник срещу ваксина

Дани Тренчева

Хотелиери искат тотален локдаун за три седмици, а не сертификат

Дани Тренчева

Новите случаи на коронавирус у нас са 532

Дани Тренчева

От декември в България ще лекуваме Ковид-19 с хапче за 5 дни

Дани Тренчева

14% от взетите проби за COVID-19 са положителни

Дани Тренчева

Leave a Comment