01.07.2022
Covid-19

Вирусолог: Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване, но вирусът си остава с нас

„Вирусът е доста активен. Не само че се появи Омикрон, но има и негови подварианти. Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са възникнали по едно и също време. Прави впечатление, че BA.2 е по-малко познат, но той има и някакво предимство, защото се разпространява доста по-лесно. Според данни на British Medical Journal той се предава до 30 процента по-лесно от класическия Омикрон”.Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA вирусологът проф. Радостина Александрова.

„Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване. Кога точно обаче ще свърши – предстои да видим. Трябва да знаем, че вирусът си остава с нас. Вече имаме опит – две години по-късно, с 10 милиарда поставени дози, с милиони преболедували – очевидно е, че хората имат някаква базова защита. Така че дори да се срещаме с вируса – да не се стига до такива драматични последици като в началото на пандемията”, посочи вирусологът.

Тя подчерта, че според последните данни на СЗО Омикрон е обявен за доминиращ вариант. „От СЗО посочиха, че намалява тежестта на клиничната картина. Но трябва да направим уговорката, че това не бива да ни успокоява, тъй като вирусът успява да намери по-уязвимите хора и да създаде доста проблеми при тях”, подчерта тя.

Related posts

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в Благоевград е критична

Дани Тренчева

Голяма част от учителите не одобряват зелен сертификат в училище

Дани Тренчева

Проф. Ива Христова: Пикът на четвъртата ковид вълна предстои

Дани Тренчева

8 са новите случаи на коронавирус в Благоевград, 189 в страната

Pfizer/ BioNTech: Ваксината ни е 100% ефективна при юноши

Дани Тренчева

Отпускат още 250 млн. лева за мярката 60/40

Дани Тренчева

Leave a Comment