09.02.2023
Covid-19

Вирусолог: Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване, но вирусът си остава с нас

„Вирусът е доста активен. Не само че се появи Омикрон, но има и негови подварианти. Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са възникнали по едно и също време. Прави впечатление, че BA.2 е по-малко познат, но той има и някакво предимство, защото се разпространява доста по-лесно. Според данни на British Medical Journal той се предава до 30 процента по-лесно от класическия Омикрон”.Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA вирусологът проф. Радостина Александрова.

„Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване. Кога точно обаче ще свърши – предстои да видим. Трябва да знаем, че вирусът си остава с нас. Вече имаме опит – две години по-късно, с 10 милиарда поставени дози, с милиони преболедували – очевидно е, че хората имат някаква базова защита. Така че дори да се срещаме с вируса – да не се стига до такива драматични последици като в началото на пандемията”, посочи вирусологът.

Тя подчерта, че според последните данни на СЗО Омикрон е обявен за доминиращ вариант. „От СЗО посочиха, че намалява тежестта на клиничната картина. Но трябва да направим уговорката, че това не бива да ни успокоява, тъй като вирусът успява да намери по-уязвимите хора и да създаде доста проблеми при тях”, подчерта тя.

Related posts

Рекорден брой заразени с коронавирус в Източна Европа

Дани Тренчева

1 943 нови случая на коронавирус у нас

Ива Христова: Ваксините могат лесно да се променят така, че да борят и Омикрон

Дани Тренчева

В Благоевград вече върлува „Делта плюс” вариантът

Дани Тренчева

Pfizer: Хапчето Paxlovid намалява смъртността от COVID-19 с 89%

Дани Тренчева

Увеличават се областите в тъмночервената зона

Дани Тренчева

Leave a Comment