20.04.2024
България

Виолета Комитова: Проверка установи, че част от „Струма“ не е магистрала

Участъкът между Драгичево и Долна Диканя не е магистрала, а един хубав, широк междуградски път. Това заяви служебният министър на регионалното строителство и благоустройство Виолета Комитова.

До преди няколко дни не знаех, че участъкът на „Струма”, където стана тежката автобусна катастрофа, не е магистрала, а обикновен, широк междуградски път. С просто око всички виждаме един хубав път. Но с просто око не можем да усетим наклоните по него. Това заяви в ефира на NOVA регионалният министър Виолета Комитова по повод проверката на участъка Драгичево – Долна Диканя, където загинаха 45 северномакедонски граждани.

„Пътят няма Акт 16, защото не са завършили отчуждителните процедури. По проект това е път Е-79, с максимално позволена скорост от 90 км/ч. Това не е скоростен път, не е и магистрала”, допълни министърът в отговор на въпрос защо скоростта в тази отсечка е вдигната на 120 км/ч.

По думите на Комитова проверката на пътищата трябва да бъде системен процес, който да отчита опасните зони и местата с дефекти, за да може те да се ремонтират и рехабилитират. „В моя мандат не съм имала възможност да обиколя тези участъци”, призна министърът.

Тя каза още, че мантинелата във фаталния участък е била в нормите, важащи към момента, в който тя е монтирана. „На мястото има знаци за чешмичка и за скорост, който е възможно да е паднал преди месеци. АПИ предприе действия да възстанови мантинелата. Най-голямата ни слабост обаче е маркировката. Положена е само средната осева линия”, подчерта Комитова.

По отношение на зимното почистване министърът беше категорична, че има достатъчно средства, с които може да бъдат погасени и стари задължения към снегопочистващи фирми. 

Related posts

Прогноза за времето 20 декември 2021

Дани Тренчева

Прогноза за времето 11 март 2022

Дани Тренчева

Президентът пропусна да обнародва механизма за разследване на главния прокурор

admin

Благовещение е – празникът на най-голямото чудо на живота

admin

Румен Радев: Дори и един силно фрагментиран парламент може да намери обединение около важни за страната решения

admin

От понеделник в повече от половината страна всички ще учат присъствено

Дани Тренчева

Leave a Comment