23.04.2024
България

Виолета Комитова: Проверка установи, че част от „Струма“ не е магистрала

Участъкът между Драгичево и Долна Диканя не е магистрала, а един хубав, широк междуградски път. Това заяви служебният министър на регионалното строителство и благоустройство Виолета Комитова.

До преди няколко дни не знаех, че участъкът на „Струма”, където стана тежката автобусна катастрофа, не е магистрала, а обикновен, широк междуградски път. С просто око всички виждаме един хубав път. Но с просто око не можем да усетим наклоните по него. Това заяви в ефира на NOVA регионалният министър Виолета Комитова по повод проверката на участъка Драгичево – Долна Диканя, където загинаха 45 северномакедонски граждани.

„Пътят няма Акт 16, защото не са завършили отчуждителните процедури. По проект това е път Е-79, с максимално позволена скорост от 90 км/ч. Това не е скоростен път, не е и магистрала”, допълни министърът в отговор на въпрос защо скоростта в тази отсечка е вдигната на 120 км/ч.

По думите на Комитова проверката на пътищата трябва да бъде системен процес, който да отчита опасните зони и местата с дефекти, за да може те да се ремонтират и рехабилитират. „В моя мандат не съм имала възможност да обиколя тези участъци”, призна министърът.

Тя каза още, че мантинелата във фаталния участък е била в нормите, важащи към момента, в който тя е монтирана. „На мястото има знаци за чешмичка и за скорост, който е възможно да е паднал преди месеци. АПИ предприе действия да възстанови мантинелата. Най-голямата ни слабост обаче е маркировката. Положена е само средната осева линия”, подчерта Комитова.

По отношение на зимното почистване министърът беше категорична, че има достатъчно средства, с които може да бъдат погасени и стари задължения към снегопочистващи фирми. 

Related posts

Разменените бебета вече са при биологичните си родители

admin

Президентът на Румъния е на официално посещение в България

admin

Василев: Няма да бъде удължен мораториумът върху цените на тока, парното и водата

Дани Тренчева

Промените в Закона за съдебната власт влизат в пленарна зала

admin

Нинова: Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години

Дани Тренчева

Парламентът отложи проекторешението за АПИ и поддръжката на пътища

admin

Leave a Comment