30.06.2022
Свят

Великобритания ще предостави 100 милиона долара за помощ на Украйна

Великобритания ще предостави 100 милиона долара на Украйна чрез Световната банка, за да запази основните държавни функции и да облекчи финансовия натиск, причинен от руската инвазия, предаде Ройтерс, цитирайки канцеларията на британския премиер Борис Джонсън.

Великобритания се опитва да поеме централна роля в международния отговор на руската инвазия в Украйна като предоставя отбранителна военна помощ, призовава за по-сурови санкции срещу Кремъл и оказва финансова подкрепа. Въпреки това правителството на Борис Джонсън понесе критики, че се е забавило с налагането на санкциите и бежанската му програма е разочароваща.

Британските власти заявиха, че поредният финансов транш, който е в допълнение към вече обещани 290,95 милиона долара, би могъл да бъде използван за изплащане на заплати на служители в публичния сектор в Украйна или за финансиране на пенсии и вноски за социално осигуряване.

„Въпреки че само Путин може да сложи край на страданията в Украйна, днешният нов финансов пакет ще продължи да помага на хората, изправени пред влошаваща се хуманитарна ситуация“, добави Джонсън.

Финансовата помощ беше обявена преди предстоящи визити в Лондон на премиерите на Канада и на Нидерландия, Джъстин Трюдо и Марк Рюте, които Джонсън възнамерява да използва, за да подсили международния отговор на инвазията. Тримата лидери ще дадат съвместна пресконференция днес.

Източник: БТА

Related posts

Киев: Русия отказва да води преговори

Дани Тренчева

ЕК удължи с 6 месеца рамката за подпомагане на бизнеса заради COVID-19

Дани Тренчева

Жозеп Борел: Блокирането на украинското зърно е военно престъпление

Ракета е ударила българско село край Одеса, един човек е загинал

Дани Тренчева

Зеленски ще говори днес пред Съвета за сигурност на ООН

Разработиха PCR тест, разпознаващ Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment