20.07.2024
Свят

Великобритания ще предостави 100 милиона долара за помощ на Украйна

Великобритания ще предостави 100 милиона долара на Украйна чрез Световната банка, за да запази основните държавни функции и да облекчи финансовия натиск, причинен от руската инвазия, предаде Ройтерс, цитирайки канцеларията на британския премиер Борис Джонсън.

Великобритания се опитва да поеме централна роля в международния отговор на руската инвазия в Украйна като предоставя отбранителна военна помощ, призовава за по-сурови санкции срещу Кремъл и оказва финансова подкрепа. Въпреки това правителството на Борис Джонсън понесе критики, че се е забавило с налагането на санкциите и бежанската му програма е разочароваща.

Британските власти заявиха, че поредният финансов транш, който е в допълнение към вече обещани 290,95 милиона долара, би могъл да бъде използван за изплащане на заплати на служители в публичния сектор в Украйна или за финансиране на пенсии и вноски за социално осигуряване.

„Въпреки че само Путин може да сложи край на страданията в Украйна, днешният нов финансов пакет ще продължи да помага на хората, изправени пред влошаваща се хуманитарна ситуация“, добави Джонсън.

Финансовата помощ беше обявена преди предстоящи визити в Лондон на премиерите на Канада и на Нидерландия, Джъстин Трюдо и Марк Рюте, които Джонсън възнамерява да използва, за да подсили международния отговор на инвазията. Тримата лидери ще дадат съвместна пресконференция днес.

Източник: БТА

Related posts

COVID-19: Турция започна масово производство на своята ваксина

Дани Тренчева

Броят на заразените с коронавирус бележи значителен ръст в целия свят

Дани Тренчева

8 страни загубиха правото си на глас в Общото събрание на ООН заради неплатени вноски

Дани Тренчева

Жозеп Борел призова Сърбия да въведе санкции срещу Русия

Кристалина Георгиева запазва поста си в МВФ

Дани Тренчева

Съветът на Европа изключи Русия от Органа за правата на човека

Leave a Comment