12.08.2022
Covid-19 Свят

Великобритания одобри хапчето срещу COVID-19 на Pfizer

Великобритания одобри хапчето за лечение на COVID-19 на Pfizer за пациенти над 18-годишна възраст, които имат слаби или умерени симптоми и са във висок риск от тежко протичане на болестта, предаде Ройтерс.

Одобрението идва в момент, когато страната се опитва да мобилизира ресурси на фона на рекордния брой регистрирани нови случаи на COVID-19 вчера.

Според налични данни хапчето паксловид е най-ефективно, когато се приема по време на ранния стадий на COVID-19, съобщи днес британската Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти, препоръчваща медикаментът да бъде използван в рамките на пет дни от появата на симптоми.

Компания Pfizer каза този месец, че паксловид е показал близо 90 процента ефикасност в предотвратяването на хоспитализация и летален изход при високорискови пациенти, а според последни лабораторни данни лекарството запазва ефективността си срещу бързо разпространяващия се вариант Омикрон на коронавируса.

„Сега имаме още едно антивирусно лекарство за лечение на COVID-19, което може да се приема перорално, вместо интравенозно. Това означава, че то може да се приема извън болнични заведения“, посочи в изявление шефката на британския лекарствен регулатор Джун Рейн.

Източник: БТА

Related posts

Първа смъртен случай на заразен с Омикрон във Великобритания

Дани Тренчева

Вирусолог: Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване, но вирусът си остава с нас

Дани Тренчева

СЗО: Над 360 милиона са случаите на коронавирус в света

Дани Тренчева

1 720 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа

Китай призова да не се внасят стоки заради Омикрон

Дани Тренчева

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в Благоевград е критична

Дани Тренчева

Leave a Comment