28.03.2023
Covid-19 Свят

Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на Merck

To намалява с 50% риска от хоспитализация или смърт

В четвъртък Великобритания стана първата страна в света, която одобри антивирусно перорално хапче срещу COVID-19, разработено съвместно от компаниите Merck и Ridgeback Biotherapeutics, което би дало нов тласък в борбата срещу пандемията, съобщава Ройтерс.

Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) препоръча лекарството молнупиравир (molnupiravir) да се използва възможно най-скоро след положителен тест за COVID-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите.

Правителството и Националната служба по здравеопазване (NHS) ще потвърдят как това лечение на Covid-19 ще бъде своевременно предоставено на пациентите.

От компанията Merck заявиха, че очакват да произведат 10 милиона курса от това лечение до края на тази година, като най-малко 20 милиона курса за лечение ще бъдат произведени през 2022 година.

Компанията също публикува изявление, в което обяснява, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) е одобрила употребата на лекарството за „лечение на лек до умерен COVID-19 при възрастни с положителен тест и с „поне един рисков фактор за развитието на тежко заболяване“.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и Европейската агенция по лекарствата (EMA), все още разглеждат заявлението на Merck за одобрение на лекарството срещу COVID-19 на компанията.

Източник:БНР

Related posts

Украйна: Беларус се присъедини към руската инвазия, Лукашенко отрича

Дани Тренчева

Онлайн обучението продължава в Благоевград и Сандански

Дани Тренчева

Огнище на COVID-19 на борда на български кораб, има починал

Дани Тренчева

Ковид по света

admin

Нови правила за влизане в България

Дани Тренчева

COVID-19: Германия въвежда нови правила за карантинираните

Дани Тренчева

Leave a Comment