17.06.2024
Covid-19 Свят

Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на Merck

To намалява с 50% риска от хоспитализация или смърт

В четвъртък Великобритания стана първата страна в света, която одобри антивирусно перорално хапче срещу COVID-19, разработено съвместно от компаниите Merck и Ridgeback Biotherapeutics, което би дало нов тласък в борбата срещу пандемията, съобщава Ройтерс.

Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) препоръча лекарството молнупиравир (molnupiravir) да се използва възможно най-скоро след положителен тест за COVID-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите.

Правителството и Националната служба по здравеопазване (NHS) ще потвърдят как това лечение на Covid-19 ще бъде своевременно предоставено на пациентите.

От компанията Merck заявиха, че очакват да произведат 10 милиона курса от това лечение до края на тази година, като най-малко 20 милиона курса за лечение ще бъдат произведени през 2022 година.

Компанията също публикува изявление, в което обяснява, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) е одобрила употребата на лекарството за „лечение на лек до умерен COVID-19 при възрастни с положителен тест и с „поне един рисков фактор за развитието на тежко заболяване“.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и Европейската агенция по лекарствата (EMA), все още разглеждат заявлението на Merck за одобрение на лекарството срещу COVID-19 на компанията.

Източник:БНР

Related posts

Здравните власти разработват модел, по който ще решават за нови мерки

Дани Тренчева

Карнавалът в Сао Пауло беше отменен заради коронавирусната пандемия

Дани Тренчева

МОН получи 700 000 теста за COVID-19

Дани Тренчева

СЗО одобри за употреба първата ваксина, произведена в Латинска Америка

Дани Тренчева

СЗО призова да бъдат отменени масови прояви по празниците

Дани Тренчева

1652 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment