17.06.2024
България

Велев: Предлагаме 217 лв. компенсация за мегаватчас за небитовите потребители за декември

Бизнесът предлага 217 лева компенсация за мегаватчас за небитовите потребители за декември. Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, икономиката и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации. Това съобщи Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Според него подобна компенсаторна мярка трябва да продължи, „докато има такъв пазар, който е счупен, който не работи и има свръхекстремно високи цени“. 

Велев определи овладяването на енергийната криза като най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет. „408 лева за мегаватчас е средната цена за ноември. За декември прогнозираме тя да стигне до 450“, изтъкна Васил Велев.

В съседна Сърбия цената за небитовите потребители е 130 лева, в Румъния – 180 лева, а в Турция – по-ниска, допълни той.

Това е голям риск за икономиката и за обществения сектор, категоричен е Велев. „Борсовите цени са приблизително еднакви, но във всички страни има индивидуални решения, които да компенсират тези свръхцени за съответните потребители”, смята той.

„Цените за бита и сега са субсидирани. Ако продължат да бъдат потискани и субсидирани, това ще доведе или до фалити на дружествата, които снабдяват с електроенергия, топлоенергия и вода, или до кръстосано субсидиране и фалити в индустрията”, коментира Васил Велев.

„Когато се субсидират едни цени, тази субсидия някой я плаща. И става така, че който потребява повече, той получава по-голяма субсидия. По-заможните граждани, които потребяват повече, получават по-голяма субсидия, която я плащат всъщност по-бедните. Това задържане на цените не е социална политика. Социалната политика е компенсиране на най-нискодоходните с енергийни помощи, с други средства, а не субсидиране за всички, включително и за тези, които могат да си плащат реалните сметки и тези, които не могат”, посочи Велев.

„Растящите цени на тока ще подклаждат инфлацията, но този процес може да се овладее чрез несимволично и своевременно компенсиране на тези високи цени”, каза още той.

„Парите са тук, в България. Ние имаме само 7% електропроизводство на основата на поскъпналия природен газ. Другите 93%, суровините, не са поскъпнали – въглищата са на същите цени, вода, вятър, атом – всичко това със същата себестойност”, коментира председателят на УС на АИКБ.

Обхватът на антикризисните мерки у нас е над два пъти по-малък от средния за ЕС, изтъкна още той. „Те и сега не са в оптимален дизайн. Това, което у нас отсъства като мярка, е подкрепа на фиксираните разходи на предприятията в пострадали сектори”, посочи Велев.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Протестиращи срещу проектокабинета „Денков-Габриел“ пред Народното събрание

admin

2 426 са новозаразените с COVID-19 лица у нас

Дани Тренчева

Снимки на разфасования Кристиян Пеев и убиеца му

admin

Дневен хороскоп за 6 януари 2022

Дани Тренчева

Православната църква отбелязва деня на Преп. Ксенофонт, Мария и синовете му – празник на живота и избавлениетото

Дани Тренчева

Честваме Преп. Мелания Римлянка

Дани Тренчева

Leave a Comment