19.03.2024
България

Отбелязваме празника на Света Петка

Празникът в чест на Света Петка – Петковден се отбелязва на 14 октомври и се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.

Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.

На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене. В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др.

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Related posts

Простреляха мъж в София, извършителят се издирва

admin

753 000 годишни електронни винетки изтичат в началото на 2022 г.

Дани Тренчева

Пожар горя в психиатричната болница в Курило

Дани Тренчева

14 години затвор за майката, убила малолетната си дъщеря в Лазарово

admin

Синдикатите от Благоевград готвят протести срещу бедността

admin

2-годишно дете е с опасност за живота, след поглъщане на метадон

admin

Leave a Comment