25.07.2024
България

Василица е! Честит празник, скъпи приятели роми!

Честит празник, скъпи приятели!

Бъдете много здрави и щастливи! Без Вас общината ни щеше да изгуби от своята пъстрота, затова продължавайте да бъдете такива, каквито сте! 

Апостол Апостолов, 

Кмет на община Симитли

***

На 14 януари е Василица – ромската Нова година.

Това е един от най-големите и най-почитани празници от ромите. Нова година или Банго Васил (куцият Васил) ромите отбелязват в разстояние на 2-3 дни (13, 14 и 15 януари), като навечерието му е свързано с ритуалите за Бъдни вечер, първият ден е Василица, вторият – Банго Васил, а третият – “патерицата”.

Според изследователите на ромският бит и етнос на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. – Банго Васили. Вечерта на 13 януари срещу 14 януари много често изпълнява ролята на Бъдни вечер. Празнуването е свързано с няколко ромски легенди, които могат да бъдат разделени на два типа. В първия тип Банго Васил е Свети Васил – застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми.

Във втория тип легенди Банго Васил е „историческа“ личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин. По опосредстван начин връзка с празнуването на Васильовден има и легендата за ятото гъски, които спасяват ромите от египетската войска, като ги пренасят през Червено море.

На ромската Бъдни вечер като семеен празник, се слагат постни ястия, обреден кравай “боговица”, който се разчупва и се изяжда от всички. На Василица сутринта децата обикалят комшийските къщи и сурвакат за здраве, за благополучие, за късмет, за плодородие. Много срещано е коленето на “курбан” за Банго Васил – най-често това е гъска. Тя се пече пълнена с ориз, но не се изяжда наведнъж, за да може от месото да се даде и на гостите, които ще дойдат. На трапезата има още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. Като цяло празничните дни се свързват главно с взаимни гостувания на близки и приятели, като на първо място са кръстниците, съпроводено е с богати трапези и веселби.

Related posts

Дневен хороскоп за 30 декември 2021

Дани Тренчева

Василев се обяви за балансирана схема за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток

Дани Тренчева

Изтича срокът за смяна на джипи или педиатър

admin

Денков: Още не е ясно кой ще плаща тестовете за учениците

Дани Тренчева

COVID-19: 1951 нови случая у нас

admin

Гешев ще присъства на разпита на обвинения за пране на пари за „Хемус“

Дани Тренчева

Leave a Comment