10.12.2023
България Политика

Василев и Ананиев в спор за парите на съдебната власт

Спор за парите на съдебната власт се разрази в Комисията по бюджет и финанси по време на второто четене на Закона за държавния бюджет, съобщи БГНЕС.

Всичко започна след като по-рано депутатите от Комисията одобриха 20 млн. лв. допълнително да бъдат прехвърлени към бюджета на Българската академия на науките (БАН) за финансиране на проектен принцип, като източникът е средствата е перото на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Именно по решението за намаляване на бюджета на ВСС с 20 млн. лв. се заформи дебат, като в крайна сметка то бе одобрено от комисията.

Кирил Ананиев от ГЕРБ- СДС направи коментар по повод бюджета на ВСС.

„Не ми се иска да тръгне мълва в обществото, че това е някаква политическа или наказателна акция срещу съдебната система, в контекста на това, че в момента се атакува една конкретна структура от ВСС, която управляващата коалиция не я харесва. Не казвам, че тя работи идеално и няма проблеми, но в момента ще се изтълкува много негативно. Убеден съм, че ВСС ще направи съответните постъпки в ЕК. Считам, че не ни е необходим този скандал“, заяви още Кирил Ананиев.

От своя страна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че миналата година съдебната власт е поискал близо 910 млн. лв. „Вие сте удовлетворили 880 млн. лв. С 30 млн. лв. по-малко. В момента депутатите искат да дадат 20 млн. лв. по-малко. Или вашето решение миналата година е било противоконституционно и наказателно и това е причината прокуратурата да не може да си върши работата, което очевидно е било голяма грешка, ние може би повтаряме тази грешка. Вярваме, че ако не се увеличат заплатите в Прокуратурата, това няма да доведе до някакъв срив в тази работеща система“, заяви още Асен Василев.

Той подчерта, че страната ни е парламентарна, а не прокурорска република.

Депутатът Петър Чобанов от ДПС заяви, че като парламентарна група по-подробно ще развият аргументацията си по този въпрос в пленарна зала. „Разбира се, че трябва да бъдат увеличени средствата както на БАН, така и като цяло за наука в България. Източникът на средства е този, който ни притеснява“, каза Петър Чобанов от ДПС. 

Related posts

Промените в Закона за съдебната власт влизат в пленарна зала

admin

Подробности за ареста на президента на „Марек“ Цецо Видински

Без допълнителните машини на балотажа в неделя

Дани Тренчева

Синоптиците предупреждават за опасно време в събота

Дани Тренчева

ПП нарече „спекулации“ разпространявания в някои медии списък на проектоправителство

Дани Тренчева

Глутница кучета разкъса и уби жена в Долна Оряховица

admin

Leave a Comment