26.05.2024
Covid-19 Благоевград

Ваксинираха срещу COVID-19 първите 10 деца у нас

Първите десет деца на възраст от 5 до 11 години от Велико Търново днес бяха имунизирани срещу коронавирус в областната болница, предаде БГНЕС. Медицински екип, ръководен от педиатъра д-р Дарина Игнатова, поставяше първа доза на Pfizer/BioNTech на децата. „Един флакон е за десет имунизации. Ако дойдат повече, ще отворим и друг флакон. Имаме готовност”, заяви д-р Игнатова и допълни, че след 21 дни на детето се поставя втората доза, без бустерна.

„Ако детето е алергично, трябва три дни да е приемало противоалергичен препарат, да е напълно здраво. Ако има реакция след ваксината, препоръчваме на родителите да приема антипиретици“, каза още тя.

Педиатричната ваксина срещу коронавирус ще се поставя в 69 пункта у нас, обявиха по-рано днес на брифинг здравните власти.

„Препаратът е предназначен за деца от 5 до 11 години. Той е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена, иначе е идентичен с останалите. Основното вещество се съдържа 3 пъти по-малко. Изследванията обаче показаха, че това не пречи на ефекта на ваксината”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Източник: NOVA

Related posts

Гърция признава руската ваксина Sputnik V

Дани Тренчева

МЗ: Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона

Дани Тренчева

Община Благоевград поставя нови съдове за смет в областния център

Дани Тренчева

Рекорден брой заразени с коронавирус в Източна Европа

Дани Тренчева

Коронавирусът по света: Италия обмисля задължителна ваксинация

admin

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград с препоръка към потребителите за зазимяване на водомерите

Дани Тренчева

Leave a Comment