25.07.2024
България

Българската православна църква чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец

Паметта на Св. великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите, се чества днес от Българската православна църква.

Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и на Българската армия.

Християнският великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклециан /284-305 г./. Георги постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности.

На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен. Погребан е в палестинския град Лида, който е днешният град Лод в Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от чудесата, извършени от Св. Георги и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало близо до град Вирит, в днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на змееборец в християнството, поради което е обявен за светец – воин, покровител на войската.

В християнската иконография Св. великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги (от гръцки -„земеделец“) Гергьовден се почита от народа ни и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.

У нас Св. Георги Победоносец е патрон на Българската армия. Един от най-древните храмове в християнския свят, посветени на мъченика, е ротондата „Св. Георги“ в нашата столица, построена през 4-и век. Този факт сам по себе си говори много – само няколко десетилетия след мъченическата смърт на светеца в Сердика е издигнат храм на негово име. Мнозина изследователи застъпват тезата, че вероятно в тази църква и в храмовия комплекс, прилежащ към нея, се е състоял свиканият Вселенски събор в Сердика.

Стотици са църквите и манастирите, издигнати от българските царе и велможи, посветени на Св. Георги Победоносец, като по-известните от тях са Кремиковският, Гложенският, Белащенският, Поморийският, Букоровският манастир и многи други. Във всеки от тях се съхраняват многобройни реликви, които свидетелстват за проявената от светеца молитвена помощ към християните.

Related posts

Първите ваксини за деца пристигат днес в България

Дани Тренчева

Движението по главния път Разград-Русе е спряно заради катастрофа

admin

Апелативен съд – Варна отказа екстрадицията на руснак, разследван за укриване на данъци

admin

Над 80% спад на оборотите в заведенията след въвеждането на „зеления сертификат“

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

МЗ: В България няма доказан смъртен случай след COVID ваксина

Дани Тренчева

Leave a Comment