22.02.2024
България Политика

БСП върна мандата, отиваме на избори

„Успешна кампания!“

С това пожелание вицепрезидентът Илияна Йотова изпрати БСП от „Дондуков“ №2, след като социалистите върнаха неизпълнен мандата за съставяне на правителство.

Точно две минути продължи процедурата, в която лидерът Корнелия Нинова предаде празната папка на президента Румен Радев. С това всички етапи от опитите за съставяне на редовен кабинет са изчерпани и страната отива на избори – пети поред за изминалите 2 години.

Кога ще бъдат те и кога да бъде разпуснато 48-ото Народно събрание президентът ще реши след срещата си с Централната избирателна комисия по-късно днес.

„Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовен кабинет в една много трудна политическа обстановка. Но тя явно не намери разрешение“, каза Румен Радев на Нинова.

„Г-н президент, направихме всичко необходимо да изпълним мандата. Изведохме 4 важни задачи пред парламента и редовно правителство – влизане на България в Шенген, Плана за възстановяване, приемане на бюджет за 2023 година, съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. От тези, които дойдоха, а и от тези, които не дойдоха, но излязоха с позиции, става ясно, че не се събира съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Поради тази причина връщам третия мандат, каза Корнелия Нинова.

След експресната процедура и вече пред журналисти тя сподели мнението на специалисти, че парламентът трябва да се разпусне възможно най-бързо. „Другото би било по ръба на основния закон“, добави Корнелия Нинова.

По повод задействаните инициативи за национално допитване, което евентуално да доведе до смяна на конституционната уредба в страната и въвеждане на президентска република, Нинова заяви: „БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма на управление и оставаме на тази позиция. Готови сме за кампания, ще работим, ще говорим с хората. Виждам умора от изборите, апатия към политическия живот, а това е основна цел в една кампания, да убедим хората, че е важно да гласуват“.

Тя не пожела отсега да прави заявки с кои партии ще работи БСП в следващия парламент. Но прогнозира, че той ще излъчи правителство, защото „твърде много се задълбочи политическата криза“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Денков: Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев

Дани Тренчева

Православната църква почита Светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест

Дани Тренчева

Днес Православната църква почита Света Емилия

admin

Христо Иванов: Ще трябва да сме търпеливи да дадем време за усилието за третия мандат

admin

Николай Костов: Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова сериозен, колкото сега

Дани Тренчева

Задържаха младеж от Дупница, продавал наркотици в „Студентски град“

admin

Leave a Comment