25.07.2024
България Политика

Борисов съди Рашков за над 25 хил. лв.

Искът, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще заведе срещу служебния вътрешен министър Бойко Рашков, е за над 25 хил. лв. Това научи „Сега“ от адвоката на Борисов Менко Менков. Юристът отказа да съобщи точно какво обезщетение ще търси Борисов, но обясни, че делото за вреди ще бъде заведено в Софийския градски съд, а той гледа дела с цена на иска над 25 хил. лв.

Борисов се закани, че ще съди Рашков на 4 ноември, след като вътрешният министър, говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала „Хемус“, каза пред репортерите: „Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми“. Борисов няколко пъти призова Рашков да се извини за „клеветите си“. „Кажете коя е банката, за да мога да Ви осъдя. Да може и банката да се защити. Ами ако е голяма банка, чуждестранна, става дума за много пари и те ще го осъдят. Хайде каймата от хора, която явно съм ял, може вече да се е похарчила, да каже сега името на банката“, настоя Борисов.

„Днеска вече сме оформили документите и го давам на съд“, обяви Борисов на 9 ноември. Оттогава „Сега“ няколко пъти провери в Софийския районен съд (там би било дел иск под 25 хил. лв., както и дело за клевета и обида) и в Софийския градски съд дали въпросното дело вече е заведено. Тъй като то така и не се появи в съдебните регистри, вчера бе потърсен и адвокат Менков. Той обясни, че делото е готово, но се чакат официалните тв записи, за да бъде внесено в съда. Такава била процедурата.

За „каймата от хора“

Като говори за „каймата от хора“, Борисов явно визира т.нар. „канибалска заплаха“. Този случай бе възкресен от Бойко Рашков преди няколко месеца, а Борисов дори ходи да дава сведения в МВР по казуса.

Рашков твърди, че Борисов е заплашвал бизнесмен, че „семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо“. Човекът бил заплашван, защото бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител. Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си тогава, министър от първото правителство на Борисов щял да бъде осъден на затвор за подкуп от 200 хил. лв. Когато разказа историята, министърът направи препратка към прословутата среща „Ти си го избра“ в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха записи на разговори. Затова и наскоро МВР разпита бившият земеделски министър Мирослав Найденов, бившият градски прокурор Николай Кокинов и бившият директор на следствието Бойко Найденов.

Според Рашков прокуратурата саботира делото, защото по него има нови факти, които не са взети предвид, когато делото е пратено в архива преди повече от 10 години. Още през август „Сега“ зададе въпроси по темата до прокуратурата, но отговори и досега няма.

Related posts

340 000 годишни винетки изтичат през февруари

admin

Борисов: Ще подкрепим бюджет, в който да се отделят повече пари за армията

Дани Тренчева

НСО търси да назначи над 30 нови служители

admin

КНСБ предлага минимална заплата от 800 лв.

admin

Радев за Досиетата „Пандора”: Ще излязат имената на още много хора

Дани Тренчева

Майката, изхвърлила бебето си в контейнер в Димитровград, остава в ареста

admin

Leave a Comment