28.03.2024
България Политика

Борисов съди Рашков за над 25 хил. лв.

Искът, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще заведе срещу служебния вътрешен министър Бойко Рашков, е за над 25 хил. лв. Това научи „Сега“ от адвоката на Борисов Менко Менков. Юристът отказа да съобщи точно какво обезщетение ще търси Борисов, но обясни, че делото за вреди ще бъде заведено в Софийския градски съд, а той гледа дела с цена на иска над 25 хил. лв.

Борисов се закани, че ще съди Рашков на 4 ноември, след като вътрешният министър, говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала „Хемус“, каза пред репортерите: „Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми“. Борисов няколко пъти призова Рашков да се извини за „клеветите си“. „Кажете коя е банката, за да мога да Ви осъдя. Да може и банката да се защити. Ами ако е голяма банка, чуждестранна, става дума за много пари и те ще го осъдят. Хайде каймата от хора, която явно съм ял, може вече да се е похарчила, да каже сега името на банката“, настоя Борисов.

„Днеска вече сме оформили документите и го давам на съд“, обяви Борисов на 9 ноември. Оттогава „Сега“ няколко пъти провери в Софийския районен съд (там би било дел иск под 25 хил. лв., както и дело за клевета и обида) и в Софийския градски съд дали въпросното дело вече е заведено. Тъй като то така и не се появи в съдебните регистри, вчера бе потърсен и адвокат Менков. Той обясни, че делото е готово, но се чакат официалните тв записи, за да бъде внесено в съда. Такава била процедурата.

За „каймата от хора“

Като говори за „каймата от хора“, Борисов явно визира т.нар. „канибалска заплаха“. Този случай бе възкресен от Бойко Рашков преди няколко месеца, а Борисов дори ходи да дава сведения в МВР по казуса.

Рашков твърди, че Борисов е заплашвал бизнесмен, че „семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо“. Човекът бил заплашван, защото бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител. Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си тогава, министър от първото правителство на Борисов щял да бъде осъден на затвор за подкуп от 200 хил. лв. Когато разказа историята, министърът направи препратка към прословутата среща „Ти си го избра“ в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха записи на разговори. Затова и наскоро МВР разпита бившият земеделски министър Мирослав Найденов, бившият градски прокурор Николай Кокинов и бившият директор на следствието Бойко Найденов.

Според Рашков прокуратурата саботира делото, защото по него има нови факти, които не са взети предвид, когато делото е пратено в архива преди повече от 10 години. Още през август „Сега“ зададе въпроси по темата до прокуратурата, но отговори и досега няма.

Related posts

Надежда Йорданова: Република Северна Македония трябва да е член на Европейския съюз

admin

Кирил Петков: Позицията ни по темата Русия-Украйна защитава изцяло българския интерес

Дани Тренчева

Гюров: Изтегляне или отхвърляне на промените в ИК, иначе няма да реализираме мандата

admin

Нова система за издаване на лични документи

admin

Лек автомобил се запали и изгоря по време на ремонт

admin

Кирил Петков: До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, които пострадаха от градушки

Leave a Comment