15.06.2024
България Политика

Борислав Сандов: Имаме правителство, което вече обръща внимание на климатичните промени

В България имаме правителство, което вече обръща внимание на климатичните промени. Това не е само защото в структурата на Министерския съвет има ресорен вицепремиер, но и заради действията ни във всички сектори. България има и все по-близък диалог с партньорите си в Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той взе участие в конференцията „Зеленият дневен ред: Нулевите нетни емисии като път към устойчивото бъдеще“.

Амбицията ни трябва да бъде голяма. Политиките и действията ни днес имат огромно значение за бъдещите поколения, коментира министърът. Той посочи, че има три аспекта, върху които трябва да се фокусираме по отношение на намаляване на нетните емисии: климатичните промени, загубата на биоразнообразие и замърсяването с отпадъци. Сандов обърна внимание и на човешката намеса в дивата природа. Той смята, че трябва да бъдат привлечени младите хора към търсенето на решения по тези проблеми.

България има все още много въглеродно интензивна икономика, коментира той и посочи зелените мегавати като един от приоритети за справяне с негативните влияния. Министърът каза, че покривите са децентрализиран източник на енергия, но отбеляза, че в България има проблем със сградите по отношение на изолацията. Като друга възможност за зелена енергия Сандов посочи, че може да се преразгледа ограничението за внедряване на ВЕИ в земеделски земи от трета и четвърта категория. По думите му това няма да предизвика „конфликт с природата“.

Вицепремиерът каза, че Министерството на околната среда и водите инициира поставянето на 10 000 нови зарядни станции за ускоряването на електромобилността и залесяването на 100 милиона дървета в страната. Той отново подчерта, че България ще кандидатства за домакинството на Конференцията на ООН по изменение на климата – COP 29 през 2024 г.

Related posts

Каква беше отиващата си 2021 г. в политически и обществен план

Дани Тренчева

Световните медии описват Радев като победилия „борец срещу корупцията“

Дани Тренчева

Свършила е ваксината „Пфайзер/Бионтех“ в „Пирогов“

Дани Тренчева

Автомобилният състезател Димитър Илиев става част от екипа на Петков

Александър Николов: Газ има, президентът се доверява на некомпетентни и неморални хора

admin

Прокуратурата в Пловдив започва масирани проверки на всички оръжейни заводи

admin

Leave a Comment