23.03.2023
България

Болниците настояват сумите над 150 лв. от цената за мегаватчас да се поемат от държавата

„Лечебните заведения в България изпитват остра нужда от компенсации на цената на тока и газа възможно най-бързо и настояват сумите над 150 лв. от цената за мегаватчас да се поемат от държавата. Ако общините могат да си позволят да изключват улични лампи, болниците не могат да спрат тока на операционните или да ограничат използването на апаратура с цел икономии“. Това се казва в отворено писмо до медиите от Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници в България и Сдружение на общинските болници в България.

Писмото на ресорните организации е изпратено до министър-председателя Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на здравеопазването Асена Сербезова, министъра на енергетиката Александър Николов, председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание доц. Антон Тонев, председателя на Комисията по енергетика към Народното събрание Радослав Рибарски, управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Петко Салчев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Лечебните заведения искат мерките да влязат в сила със задна дата от 1 януари. 

Освен това настояват за увеличение на единичните цени на клиничните пътеки и процедури с минимум 25% през 2022 г. и последващо поетапно повишаване на единичните им цени до 100% в следващите 3 до 4 години.

„Цените на клиничните пътеки не са съществено ревизирани от 10 г., за което време инфлацията и ефекта от увеличените трудови възнаграждения е огромен, което в допълнение на факта, че истинските разходи за изпълнението им никога не са били остойностявани, поставя болниците и пациентите, които ползват техните услуги, в крайно неблагоприятно положение“, се посочва още в писмото на болничните заведения.

Болниците обръщат внимание и на факта, че потребителската такса, заплащана от пациентите, е замразена от шест години и не е обвързана с минималната работна заплата.

„Ако някой досега си е мислил, че всичко в държавата поскъпва, а само разходите за болнично лечение са статични, то днес от болничните сдружения очакваме, че е дошло време за промяна на този несправедлив подход. Настояваме в качеството ни на изпълнители по договорите с НЗОК позицията ни да бъде взета под внимание при договарянето на новите единични цени на клиничните пътеки“, заявяват в общата си позиция болничните сдружения.

Ето какво още искат болниците в писмото си до институциите:

„- Методиката за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, дентална помощ и на медико-диагностични дейности за  работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка, приета от Надзорния съвет на НЗОК, да продължи действието си и през 2022 г. в досегашния и вид.

– От съществено значение за обезпечаване на надлежното функциониране на лечебните заведения за болнична медицинска помощ е и утвърдените стойности за дейностите извън Приложение 1 от Правилата за БМП през цялата 2022 г. отново да достигнат нивото, което беше определено за тях за месеците септември, октомври и ноември 2021 г.“

Представителите на болничните сдружения настояват за спешна среща с управляващите.

Related posts

МОН: Задължителният изпит по професия може да е със защита на дипломен проект

Дани Тренчева

Слънчево и ветровито време на Йордановден

admin

КЗП започва масови проверки по магазините

admin

Православната църква почита Св. мчци Кодрат и Галина

Дани Тренчева

Мъж избяга от затвора във Варна

admin

Пролет ни очаква в началото на декември

admin

Leave a Comment