25.04.2024
България Политика

ДПС: България е изправена пред сериозен риск от продоволствена криза

България е изправена пред сериозен риск от продоволствена криза, правителството е в пълно неведение от този риск. Това посочи Имрен Мехмедова от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на ДПС.

В декларацията се изтъква, че в така наречения пакет с мерки срещу настоящата комбинация от кризи, подготвян от управляващите, липсват мерки за подкрепа на селскостопанските производители. Свидетели сме на целенасочена липса на отношение към земеделието, смята Мехмедова.

Тя посочи, че миналата седмица са станали известни забележките на ЕК по Националния стратегически план по Общата селскостопанска политика, който не отговарял на европейските амбиции и не е в синхрон със Зелената сделка на ЕС. „Липсва синергия на стратегическия план с оперативните програми. Критиките на ЕС са сериозни и към същността на плана. Липсва конкретика в анализите, обвързани с нуждите на сектора“, посочи тя. В 405 точки ЕК излага своите забележки, препоръки, коментари и насоки, каза депутатът.

Мехмедова отбеляза и някои от препоръките на ЕК за сериозни промени по отношение на зелената архитектура, екосхемите,  биологичното земеделие, разпределението на директните плащания. „Отправени са редица препоръки за увеличаване на средствата за малките и средните земеделски стопани. Според ЕК се задълбочават регионалните различия в страната и по-специално тези в селските райони. Липсва амбицията за модернизация на селското стопанство. Изключени са цели сектори от обвързана подкрепа. Изключени са два индустриални сектора от помощта – свиневъдство и птицевъдство“, каза Мехмедова.

България не е предложила нова референтна година за помощта за тютюн. Ние от ДПС предлагаме да има ясна методика за определяне на референтната година за тютюна и яснота и предвидимост за българските тютюнопроизводители, в това число и за техните осигурителни права, настоя депутатът.

По думите ѝ в момента страната ни е единствената в ЕС, в която все още не са приети и не се прилагат мерки за кризата в сектор земеделие. „Докато в останалите страни членки такива мерки се прилагат още от март – Гърция, Италия, Франция, Испания. Финансовият пакет на Франция включва 550 млн. евро за ферми, а именно 400 млн. евро помощ за фуражи, 150 млн. евро за покриване на социалните вноски на фермери, засегнати от кризата. В Испания са заделени 362 млн. евро. Поради пълното неглижиране на селскостопанския сектор от правителството е много вероятно България да  се окаже единствената страна в ЕС, която ще унищожи родното производство в период, в който в целия свят се говори за продоволствена криза“, допълни тя. В декларацията от ДПС настояват за предприемане на спешни мерки за осигуряване на необходимите количества за хляб и фураж в България, за попълване на държавния резерв и  мерки за социално поносими цени на хляба и на фуража.

Related posts

След едногодишни проверки: КФН и НАП не откриха нарушения в „Градус“

Борисов към Порошенко: Управляващите се правят на прозападни, ама иначе са коумнисти

admin

Съюзът на пчеларите: Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

Дани Тренчева

ЦИК ще плати половината от договора за логистиката на машинния вот

Дани Тренчева

Откриха наркотици в затвора в Белене

admin

ДПС отбеляза 38 г. от „Възродителния процес“ край гроба на най-малката жертва

admin

Leave a Comment