25.05.2024
Covid-19 България

Близо 8200 паралелки отново в клас след старта на тестването

Близо 8200 паралелки с над 117 000 ученици от I до IV клас в цялата страна вече учат присъствено след тестване на децата за COVID-19.

4687 паралелки се върнаха успешно в училище на 15 и 16 ноември т.г. Отново влязоха в клас 65 684 ученици, чиито родители са дали съгласие те да бъдат изследвани. От миналата седмица, когато започна тестването, е възстановено присъственото обучение на 51 684 деца в 3508 паралелки. Това сочат обобщените данни от регионалните управления на образованието.

От всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни бяха тестовете на 11 деца.

В първите два дни на тази седмица с бързи антигенни тестове са изследвани също 5604 учители и 3464 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Резултатът е бил позитивен при шестима учители, а сред непедагогическия персонал положителните проби са девет. През миналата седмица беше установена зараза при девет учители и трима непедагогически специалисти.

Увеличава се броят на доброволците. През втората седмица от връщането на децата в изследването им са се включили близо 4900 родители, медицински сестри, медиатори, студенти по медицина и др. със „зелен сертификат“.

Тестването се въведе за малките ученици в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души и преминава спокойно навсякъде в страната. Към момента Министерството на образованието и науката (МОН) е разпределило 766 хил. теста, с които се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред.

МОН очаква нови доставки на безплатни тестове за по-големите ученици, за да могат и те отново да влязат в клас при безопасни условия. Създадена е организация постъпващите нови количества тестове да стигат в училищата в страната възможно най-бързо. Паралелно с това се подготвят промени в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които ще регламентират връщането в училище на учениците от V до XII клас.

Социалните партньори са резервирани към идеята училищата да имат право да закупуват тестове за по-големите ученици, докато чакат безплатните доставки от държавата. „В училищната система трябва да има съгласие между директори, учители и родители, за да се случат тестовете“, каза по този повод министърът на образованието и науката акад. Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет днес.

Related posts

Арестуваха двама мъже за трафик на мигранти

admin

Откриха военния, изчезнал на Витоша

admin

Работодателите у нас могат да подпомогнат 200 000 украински бежанци

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

БСП започнаха преговори с ПП за съставяне на правителство

БЛС предупреждава, че решение на НЗОК създава опасност за пациенти

Дани Тренчева

Leave a Comment