25.04.2024
Covid-19 България

Близо 8200 паралелки отново в клас след старта на тестването

Близо 8200 паралелки с над 117 000 ученици от I до IV клас в цялата страна вече учат присъствено след тестване на децата за COVID-19.

4687 паралелки се върнаха успешно в училище на 15 и 16 ноември т.г. Отново влязоха в клас 65 684 ученици, чиито родители са дали съгласие те да бъдат изследвани. От миналата седмица, когато започна тестването, е възстановено присъственото обучение на 51 684 деца в 3508 паралелки. Това сочат обобщените данни от регионалните управления на образованието.

От всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни бяха тестовете на 11 деца.

В първите два дни на тази седмица с бързи антигенни тестове са изследвани също 5604 учители и 3464 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Резултатът е бил позитивен при шестима учители, а сред непедагогическия персонал положителните проби са девет. През миналата седмица беше установена зараза при девет учители и трима непедагогически специалисти.

Увеличава се броят на доброволците. През втората седмица от връщането на децата в изследването им са се включили близо 4900 родители, медицински сестри, медиатори, студенти по медицина и др. със „зелен сертификат“.

Тестването се въведе за малките ученици в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души и преминава спокойно навсякъде в страната. Към момента Министерството на образованието и науката (МОН) е разпределило 766 хил. теста, с които се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред.

МОН очаква нови доставки на безплатни тестове за по-големите ученици, за да могат и те отново да влязат в клас при безопасни условия. Създадена е организация постъпващите нови количества тестове да стигат в училищата в страната възможно най-бързо. Паралелно с това се подготвят промени в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които ще регламентират връщането в училище на учениците от V до XII клас.

Социалните партньори са резервирани към идеята училищата да имат право да закупуват тестове за по-големите ученици, докато чакат безплатните доставки от държавата. „В училищната система трябва да има съгласие между директори, учители и родители, за да се случат тестовете“, каза по този повод министърът на образованието и науката акад. Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет днес.

Related posts

Дете пострада при катастрофа на магистрала „Тракия“

admin

Свободни места в елитната Национална гвардейска част

admin

Прокуратурата с искане за постоянна мярка „задържане под стража“ за шофьорът причинил катастрофира на АМ „Тракия“

admin

Съветът на Европа настоя България да ограничи влиянието на главния прокурор

Дани Тренчева

ЕС ще започне да ваксинира деца срещу ковид от 13 декември

Дани Тренчева

„Възраждане” настоява за затваряне на границите за пристигащи от рискови страни

Дани Тренчева

Leave a Comment