15.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Благоевград ще почете 98 години от смъртта на Тодор Александров

С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на революционера Тодор Александров, благоевградската общественост ще почете 98 години от кончината на патриота. Церемонията ще се състои на 31 август от 11.00 часа пред бюст- паметника на революционера в градинката пред Съдебната палата в града.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.
Г

олемият патриот намира смъртта си на 31 август 1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза „Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата“.

Related posts

Читалище „Съзнание-1944“ в с. Зелен дол с благородна инициатива за 1 март

Дани Тренчева

Състезание „Аз обичам България” се проведе в Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново

Дани Тренчева

Жена от Сандански даде 14 хиляди лева на ало измамници

admin

Откраднаха 1000 лв. от жилище в с. Дагоново

Дани Тренчева

„Септември“ (Симитли) се подсили с четирима нови футболисти

Дани Тренчева

МРРБ удължи с 2 години срока за откриване на участък от АМ“Струма“-Благоевград-Крупник

Leave a Comment