27.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Благоевград грейва празнично на 6 декември

Празничната програма на Благоевград за коледните и новогодишни празници ще премине под мотото „Коледата е възможна“, съобщи на пресконференция днес Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“.

Събитията започват на 3 декември, като тогава и на 4 декември ще има премиери на два български филма „Отново съм тук“ и „Чичо Коледа“. Премиерите са включени в празничната програма, тъй като от община Благоевград обясняват, че биха искали да приобщят и киното като изкуство.

На 6 декември /Никулден/ ще се проведе знаменателното събитие „Запалване на светлините на Благоевград и на коледната елха“ с празничен концерт на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на общината. Програмата ще включва участие на деца от различни формации. Водещ на концерта ще бъде Мая Бежанска. В програмата е включено и пристигането на Дядо Коледа, в ролята на който ще влезе отново Бранимир Митов, както и музикално пиротехническо шоу за финал. В същият ден ще бъде открита и „Работилница на елфи“, която ще се намира в детския отдел на Регионалната библиотека. Там децата ще имат възможност да изработват коледни картички и коледна украса. На 7 декември екипът на библиотеката ще се опита да привлече и възрастните в работилница, където ще бъде създадена елха с пожелания, препоръки, сентенции и цитати от любими книги.

Друг основен акцент в празничната програма ще бъде и „Часът на приказният разказвач“. Всички деца ще получат подарък книжка. На 17 декември кметът на община Благоевград ще се включи в четенето на коледни приказки във фоайето на община Благоевград.

На 17 декември ще бъде открита и програмата на децата от Центъра за личностно и творческо развитие „Празнично хоро“. Те са изработили и най-голямата сурвачка, която ще подарят на общината и тя ще стане част от коледната украса. На 20 декември ще стартира Коледен базар, с участието на училища, културни институции и други организации. Базарът ще се намира пред сградата на общината и ще продължи до 24 декември. Каузата на базара няма да бъде само една. Участниците сами са избрали инициативите, към които ще бъде насочен базара. Кметът Стоянов обясни още, че украсата ще бъде подновена и всички опасни предмети, които са част нея ще бъдат премахнати. На 31 декември новата 2022 година ще бъде тържествено посрещната на пл. „Г. Измирлиев“ с участието на Ансамбъл „Пирин“. Кукерският фестивал също е включен в програмата и ще се проведе на 8 януари 2022 г.

В по-дългосрочен план община Благоевград планира да възобнови някои от фестивалите като „Тара-ра-бумбия“, „Блус и джаз“, „Симпозиумът за съвременно изкуство“, „Талантино“, както и “Франкофоли”, за който във времето назад имаше доста спорове, относно стойността и финансирането му.

В пресконференцията се включи и Владислава Асенова, която е новият управител на приюта за безстопанствени животни в Благоевград. Тя коментира проблемите в приюта и сподели за нерегламентирано влизане в него.

Асенова заяви, че има подаден сигнал в полицията и очаква органите на реда да си свършат работата. Сподели още, че тепърва ще бъде монтирано видеонаблюдение в приюта. В ОП Благоевград има 33 кучета, като това е и максималният брой, който може да бъде достигнат. „Екипът се състои от директор, администратор, ветеринарен лекар, гледач, ловец, хигиенист – хора, които обгрижват кучетата и притежават необходимите документи и удостоверения за хуманно отношение.“, каза още Владислава Асенова във връзка с появили се спорове и въпроси по темата с кучетата. Тя сподели още, че всички проблеми в приюта са отстранени и има изготвена програма за намиране на нови собственици на кучетата.

На фона на тези изказвания, в града продължава да има проблеми с безстопанствените кучета, а много хора бяха нападнати и ухапани от тях, което повдига въпроса, защо вижданията на хората, работещи в община Благоевград и приюта и гражданите не се разминават по темата.

Related posts

Градският автобус в Симитли с празнично разписание

Септември (Симитли) отпразнува класирането си в първата петица

admin

Хотелиери искат държавата да поеме част от сметките им за отопление

admin

Пъстър пролетен празник сътвориха децата от детските градини в община Симитли на единствения по рода си фестивал „Детски усмивки“

admin

Феновете на орлетата полудяха след резила срещу аматьорите от Етрополе! К. Капчин: Покъртително слаб „Пирин“, виновниците да се измитат начаса!

admin

Кметът Ил. Стоянов иска поемане на дълг от ФЛАГ за над 9 млн. лв. за изграждане на анаеробна инсталация

admin

Leave a Comment