24.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Кметът Ил. Стоянов иска поемане на дълг от ФЛАГ за над 9 млн. лв. за изграждане на анаеробна инсталация

За разплащане по проекта за изграждане на анаеробна инсталация в новото сметище край с. Бучино кметът на Благоевград Илко Стоянов иска общинските съветници да разрешат поемането на два дълга от Фонд ФЛАГ – краткосрочен за 1 г. от 3,5 млн. лв. и дългосрочен от 5,8 млн. лв. за 10 г.

Проектът е на стойност 36 444 472 лв., от които 24 627 674,70 лв. от Европейския фонд за регионално развитие, 4 522 530,83 лв. от държавния бюджет, 270 746,47 лв. собствени приходи на бенефициента и 6 023 520 лв. недопустим разход – ДДС. Срокът за изпълнение на проекта е от 2.01.2019 г. до 15.07.2023 г., но общината вече е получила съгласието на управляващия орган той да се удължи до края на 2023 г.

До момента за изграждането на анаеробната инсталация са разплатени едва 8 888 881,90 лв. и предстоят сериозни плащания. Верифицирането на направените разходи става след разплащането им, а общината няма свободни оборотни пари да го направи, затова е нужно поемането на дълг. До момента има наложена финансова санкция от 5%, свързана с избора на изпълнител, направен от управленския екип на кмета Румен Томов, втора санкция в същия размер още се обжалва от общината, като за разлика от предни проекти сега санкциите се удържат още в началото. ДДС е в размер на 4 625 000 лв. Плащанията, които предстоят до края на проекта, са в размер на 28 183 838 лв.

С дълга от  3,5 млн. лв. общината ще може да изплаща главниците по фактурите за извършените дейности, които след това да й се възстановяват от Европа. В проектите за депото за отпадъци, в частност и този за анаеробната инсталация, Благоевград е водещата община сред партньорите Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево с участие 75%, а според споразумението помежду им лихвите по евентуален кредит се поемат от всички съобразно дяловото участие.

В искането си до местния парламент за одобрение на новите дългове кметът Илко Стоянов посочва, че липсата на оборотни пари за ритмично разплащане застрашава изпълнението на целия проект, което пък ще доведе до неусвояване на отпуснатата финансова помощ и връщане на направените вече разходи.

Предстои обсъждане на двете предложения в постоянните комисии на ОбС и постановяване на решение на предстоящата в края на декември сесия, ако бъдат одобрени да влязат в дневния ред.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Related posts

ЧЕЗ предупреждава за възможни прекъсвания на електрозахранването в община Симитли на 7 март

Дани Тренчева

Две коли в сблъсък на кръстовище в кв. “Запад” в Благоевград

Областните управители на Благоевград, Кърджали и Смолян на среща с премиера

Дани Тренчева

Възпитаници на детски градини в Благоевград откриха благотворителен базар в помощ на деца, пострадали от войната в Украйна

Дани Тренчева

Артистични пейки – отворени книги в Симитли представят туристическите атракции на общината

admin

Пътищата в община Сандански са проходими при зимни условия

Дани Тренчева

Leave a Comment