23.02.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Благоевградчанинът Данаил Николов сред триото обвиняеми от екипа на Кирил Петков за газова афера за 88 млн.лв

Благоевградчанинът Данаил Николов, който беше само 8 месеца зам. министър на eнергетиката в правителството на Кирил Петков, е обвинен за длъжностно престъпление.

Той е привлечен като обвиняем заедно  с бившия енергиен министър Александър Николов и ексшефа на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов днес в Национална следствена служба  по разследване за нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв. Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Припомняме, че Данаил Николов беше назначен за зам. министър на енергетиката на 22 декември 2021 г . Тогава премиерът Кирил Петков освободи трима зам. министри на енерегетиката ,сред които и неврокопчанинът Георги Самандов, син на ген. Атанас Самандов, който в 48-то Народно събрание беше депутат от партия „Български възход“. Данаил Николов е строителен инженер,  с магистърска степен по икономика „ Енергийни пазари и услуги “ в СУ „ Св. Климент Охридски “. Работил е в НЕК АЕД и    достига до позиция на ръководител производствено отделение в „Язовири и каскади“за район Благоевград.  Същевременно  има   строителна фирма „ Николов билд „ООД в съдружие с  братовчед си Йордан Николов, регистрирана през 2008 г с  капитал от 5000 лв. На 15 -ти декември 2021 г  той прехвърля дружествения си дял от 2500 лв. на майка си Йорданка Николова ,  също строителен инженер. Промяната е вписана на 22 декември в Търговския регистър, в същия ден в който става заместник на енергийния минисър Александър Николов, който е от квотата на партия„Има такъв народ“. След 8 месеца, на 3 август 2022 г  Данаил Николов бе сменен от поста от новия служебен министър на енергетиката Росен Христов,  който назначи за зам. министър Еленко Божков.  Данаил Николов е син на покойния ексшеф на Горско стопанство – Благоевград Валентин Николов, който беше сред най- ревностните привърженици на СДС, а през 2010 г бе назначен от тогавашния министър на земеделието и горите Мирослав Найденов за негов специален пълномощник в Югозападна България.
Бетина Георгиева в.Струма

Related posts

Превозвачи от Благоевград се включиха в днешния протест

За втора година благоевградският пазар без прясна риба за Никулден

admin

Постоянен арест за благоевградчаните Вили Бореца и Й. Ортакчийски – бат Дана, заловени с 90 кашона цигари „Карелия“ без бандерол

admin

В Благоевград вече върлува „Делта плюс” вариантът

Дани Тренчева

Американският университет и радио АУРА празнуват 30-годишен юбилей с фестивал в Благоевград

Адреналин на макс в Община Симитли

admin

Leave a Comment