22.07.2024
България

Бизнесът иска КСНС и среща с Петков заради високите цени на тока

Представителните на национално равнище работодателски организации искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с премиера Кирил Петков. Настояването им е заради „изключително тежката ситуация с цената на електроенергията”.

Организациите уточняват, че предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има „опустошителни последици за икономиката ни”.

„Ситуацията около цената на електроенергията за небитовите потребители е много по-заплашителна за икономиката ни спрямо финансовата криза, започнала през 2009 г. Очаква се средната цена за месец декември т.г. значително да превиши тази за ноември, а офертите на съседни европейски пазари и сделки на пазара „Двустранни договори“ на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 г. са за над 700 лева/MWh”, заявяват от работодателските организации. Те не изключват средните цени да надхвърлят и 1000 лева за мегаватчас.

„Необходими са изключително бързи, концентрирани и съгласувани действия на държавните институции, за да се избегне вероятността много от първоешалонните и структуроопределящи предприятия да не подновят работа в началото на 2022 г., което пък би довело и до верижен ефект”, заявяват още организациите.

През октомври Европейската комисия предостави възможност на държавите членки да предприемат действия на национално ниво за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия. Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

„Финансовият ресурс за компенсиране на свръхвисоките цени на потребителите на електроенергия на свободния пазар е наличен – извънредните печалби на АЕЦ, НЕК и други електропроизводители, извънредните приходи от ДДС върху свръхвисоките цени на енергията, излишъка на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Нещо повече – предвид баланса и себестойността на електропроизводството в страната ни българската икономика може да получи конкурентна цена на електроенергията и да се включи успешно в процеса на пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. За целта следва да се възстановят надвзетите суми на предприятията и хората, които са ги произвели, вместо да се складират в места със съмнителна ефективност на разходването им”, е позицията на работодателските организации.

Два дни преди Коледните празници организациите на индустриалните потребители на енергия в Европа в безпрецедентно общо обръщение отправиха призиви към лидерите на ЕС и националните правителства за бързи действия за справяне с непоносимите цени. Сред исканията са спешни действия на ниво ЕС, за да се даде възможност на засегнатите компании да преодолеят тази ситуация, която се очаква да продължи още няколко месеца, както и реформа на Директивата за системата за търговия с емисии.

Кризата с цените на енергията засегна европейските страни, като през последните месеци стойностите им са се повишили над пет пъти. „Продължаващата вече няколко месеца ситуация се отразява сериозно на конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките сектори, при които разходите за енергия съставляват висок дял от производствените им разходи. Това принуждава редица предприятия да съкратят работници и/или временно да затворят заводи”, обясняват още организациите.

Източник: NOVA

Related posts

13 тежки катастрофи по пътищата за изминалото денонощие

admin

Спор за цената на тока и зеления сертификат в пленарната зала

Дани Тренчева

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

Дани Тренчева

КНСБ предупреди за протести, ако има 15% съкращения в администрацията

Дани Тренчева

Мъж пострада след стрелба в Самоков

admin

Режим на тока в селища в 6 области

Дани Тренчева

Leave a Comment