28.03.2024
Covid-19 България

Бизнесът излиза на национален протест срещу зеления сертификат

Национален протест на браншови организации срещу въвеждането на зеления сертификат ще се проведе в страната. Той е под мотото „Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“

Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на зелените сертификати е дискриминационни и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В Благоевград демонстрацията на засегнатите от противоепидемичните мерки е организиран пред сградата на регионалната здравна инспекция от 15 часа.

В София демонстрацията ще започне в 15 часа на Орлов мост.

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения ще блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра – това до Баня Старинна.

Протестно шествие срещу изискването за зелен сертификат се очаква и в Бургас от 17,30 ч. Късно вчера близо 80 души се включиха в шествието в града.

В Плевен протестното шествие е планирано за 15 часа от площад „Стефан Стамболов“ до сградата на областната администрация.

Огнян Георгиев има четири заведения и 50 души персонал. Той е областен координатор на Българска асоциация на заведенията за Плевен.

„Ние принципно не сме против зеления сертификат. Ние сме против начина, по който го въведоха – при 20% ваксинирани да въведеш зелен сертификат означава, че убиваш икономиката. Ние искаме хората с антитела да получат зелен сертификат, така както е в Австрия например, искаме антигенните тестове да станат наистина безплатни, и най-важното – искаме, ако ще го въвеждаме този сертификат, той да важи за всички“, каза Огнян Георгиев.

Във Велико Търново протестното шествие на ресторантьорите и на засегнатите от зеления сертификат бизнеси ще блокира движението от 15 до 18 часа от паметника „Майка България“ до кръговото кръстовище до областната болница.

В Ловеч за втори пореден ден Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите организира протест пред сградата на областната администрация. Очаква се в протеста, който започва в 15 ч., да се включат представители на други засегнати браншове и граждани.

Протести срещу изискването за зелен сертификат са планирани още във Велико Търново, Сливен и Ямбол.

Ричард Алибегов, председател на Алианса на туристическата индустрия в България, заяви:

„В София – 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече масово колеги ще затварят, освобождават се служители. В София само в първите 3 дни само в нашата асоциация има 1300 молби за напускане от служители. Работа няма абсолютно никаква, хората са много притеснени. Експериментът, който нашата държава прави с икономиката, се оказва, разбира се, неуспешен. В чужбина въведоха сертификата при 60% ваксинация. Не приеха и предложенията на бизнеса, което щеше да спаси малко от малко икономиката – да се приемат антитела и тестовете да бъдат безплатни, които Европа така или иначе плаща, защото в цяла Европа тези първи тестове са безплатни, поети от ЕС“.

Организациите в туризма ще изразят недоволството си още във Варна, Пловдив, Бургас и Търговище.

От Асоциацията на ритейл центровете няма да участват в националния протест срещу въвеждането на зеления сертификат. Днес те ще се срещнат с представители на здравното министерство, за да уточнят въпроси относно отговорността при установени нарушители без зелени сертификати в търговските центрове. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Манол Гойгаджиев – председател на Асоциацията на ритейл центровете.

Източник: БНР

Related posts

ВАС приема искането на министъра на правосъдието за отстраняване на Гешев за допустимо

admin

Прогноза за времето 15 март 2022

КПКОНПИ изпрати материалите от проверката на Община Варна до прокуратурата

Дани Тренчева

Здравният министър: Зеленият сертификат не е дискриминация

Дани Тренчева

Спират плановия прием и плановите операции в София-град

Дани Тренчева

Великобритания премахва част от антиCOVID мерките

Дани Тренчева

Leave a Comment