23.07.2024
Covid-19 България

Бизнесът излиза на национален протест срещу зеления сертификат

Национален протест на браншови организации срещу въвеждането на зеления сертификат ще се проведе в страната. Той е под мотото „Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“

Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на зелените сертификати е дискриминационни и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В Благоевград демонстрацията на засегнатите от противоепидемичните мерки е организиран пред сградата на регионалната здравна инспекция от 15 часа.

В София демонстрацията ще започне в 15 часа на Орлов мост.

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения ще блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра – това до Баня Старинна.

Протестно шествие срещу изискването за зелен сертификат се очаква и в Бургас от 17,30 ч. Късно вчера близо 80 души се включиха в шествието в града.

В Плевен протестното шествие е планирано за 15 часа от площад „Стефан Стамболов“ до сградата на областната администрация.

Огнян Георгиев има четири заведения и 50 души персонал. Той е областен координатор на Българска асоциация на заведенията за Плевен.

„Ние принципно не сме против зеления сертификат. Ние сме против начина, по който го въведоха – при 20% ваксинирани да въведеш зелен сертификат означава, че убиваш икономиката. Ние искаме хората с антитела да получат зелен сертификат, така както е в Австрия например, искаме антигенните тестове да станат наистина безплатни, и най-важното – искаме, ако ще го въвеждаме този сертификат, той да важи за всички“, каза Огнян Георгиев.

Във Велико Търново протестното шествие на ресторантьорите и на засегнатите от зеления сертификат бизнеси ще блокира движението от 15 до 18 часа от паметника „Майка България“ до кръговото кръстовище до областната болница.

В Ловеч за втори пореден ден Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите организира протест пред сградата на областната администрация. Очаква се в протеста, който започва в 15 ч., да се включат представители на други засегнати браншове и граждани.

Протести срещу изискването за зелен сертификат са планирани още във Велико Търново, Сливен и Ямбол.

Ричард Алибегов, председател на Алианса на туристическата индустрия в България, заяви:

„В София – 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече масово колеги ще затварят, освобождават се служители. В София само в първите 3 дни само в нашата асоциация има 1300 молби за напускане от служители. Работа няма абсолютно никаква, хората са много притеснени. Експериментът, който нашата държава прави с икономиката, се оказва, разбира се, неуспешен. В чужбина въведоха сертификата при 60% ваксинация. Не приеха и предложенията на бизнеса, което щеше да спаси малко от малко икономиката – да се приемат антитела и тестовете да бъдат безплатни, които Европа така или иначе плаща, защото в цяла Европа тези първи тестове са безплатни, поети от ЕС“.

Организациите в туризма ще изразят недоволството си още във Варна, Пловдив, Бургас и Търговище.

От Асоциацията на ритейл центровете няма да участват в националния протест срещу въвеждането на зеления сертификат. Днес те ще се срещнат с представители на здравното министерство, за да уточнят въпроси относно отговорността при установени нарушители без зелени сертификати в търговските центрове. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Манол Гойгаджиев – председател на Асоциацията на ритейл центровете.

Източник: БНР

Related posts

Василев: Ще направим всичко, за да няма промяна в цената на тока

Дани Тренчева

Прокурор получи зловещ колет

admin

COVID-19: Строг контрол и солени глоби за възрастни без ваксини в Гърция

Дани Тренчева

Илияна Йотова: Последното нещо, от което трябва да се правят икономии, е образованието и науката

Дани Тренчева

Над 180 хил. изтегляния на приложението на НАП за проверка на касови бележки

Дани Тренчева

МС удължава мерките в помощ на туризма, назначени са 9 нови областни управители

Дани Тренчева

Leave a Comment