25.04.2024
България

Бивш социален министър: Липсва яснота за размера на минималната пенсия от 1 януари

„Липсва яснота за размера на минималната пенсия от 1 януари, въз основа на разговорите за бъдещото коалиционно управление“, това заяви бившият социален министър Христина Христова пред БНТ.

„От 1 януари хората с минимална пенсия какво ще получават, чуха се противоречиви информации. Дали ще се продължи добавката от 120 лв, дали тя ще бъде 50 лв. Други казаха – половината на 120, 80 лв. се чу. В момента никой не знае какво ще се случи другия месец. Има уверение, че няма да получават по-малко“, каза Христина Христова.

„Всички партии, които участваха в преговорите, даваха доста добри предложения, доста аргументирани. Сложното в коалиционното споразумение е, че имаше противоречиви предложения, които няма как да бъдат едно с друго – за пенсиите и за минималната работна заплата, например“, допълни тя.

Христова коментира, че отдавна у нас стои нерешен въпросът за размера на минималната работна заплата.

„Всяка година с постановление се решава колко ще бъде минималната работна заплата, но трудно се намират аргументи защо точно това число да бъде“, изтъкна Христова.

Според нея кабинетът трябва да се опре на диалога на социалните партньори.

„В 21 държави става със законодателството, но не с постановление, както е у нас. В последните 3 години МРЗ е увеличена с около 30%, а над 300 хил. души получават такава“, допълни бившият социален министър.

По думите ѝ заявеното желание за оптимизация на държавната администрация трябва да става след сериозен анализ.

„Следя дейността на няколко агенции, ако се направи качествен анализ, може би ще трябва административен капацитет, укрепване на тези администрации – Агенцията по заетостта, за социално подпомагане, за хората с увреждания и тн.“, каза още Христина Христова.

Related posts

Продължават преговорите между партиите за бъдещо коалиционно правителство

Дани Тренчева

Проф. Кунчев: Локдаунът трябва да бъде въведен веднага

Дани Тренчева

3449 са новите случаи на коронавирус у нас, положителни са 9,5% от пробите

Дани Тренчева

Парламентът прие на първо четене да се намали мандатът на КЗК от седем на пет години

2 433 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас през изминалото денонощие

Новозаразените с коронавирус у нас са 3327

Дани Тренчева

Leave a Comment