25.07.2024
България

Бивш и настоящ енергиен министър в спор за интерконектора България-Гърция

Споровете в НС започнаха с тезата на ГЕРБ, че забавянето на газовата връзка между България и Гърция води до огромни загуби за страната ни.

 „Поисках това изслушване, защото последните месеци все повече се говори за вдигането на цената на природен газ. Ще поговорим относно забавянето на строежа на интерконектора с Гърция. Вече сме 6-и януари, а газовата връзка не само не работи, но 50 километра от нея дори не са положени. Как така проектът се докара до 8 месеца закъснение? Каква цена трябва да платят българските граждани, че интерконекторът не е завършен? По какъв начин ще бъде компенсиран българският бизнес? Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31-и декември 2021 година“, каза в изложението си Жеко Станков от ГЕРБ. Министърът на енергетиката Александър Николов пък обвини именно тях за провалената сделка с Гърция.

„От 2009 до 2021 година, от целия период на забавяне на проекта, 11 години са били министри на Борисов. 2009 година се подписва меморандум между двете държави, а едва 2011 година се записва в търговския регистър. Едва 2015 година се приема окончателното инвестиционно решение за проекта. 2019 г. е създадено разрешение за строителство на територията на Република Гърция. Има един доста интересен факт. Поради това, че има съмнения за тогавашния изпълнителен директор на БЕХ, ICB се отказва от проекта. Отлагането на проекта е подписано от Теменужка Петкова“, заяви в изложението си министър Николов.

Бившият енергиен министър, сега депутат, Теменужка Петкова обвини, че Николов чете предварително написани опорни точки, съобщава БГНЕС.

„Нека всички да видят колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви в отговор Теменужка Петкова.

„Радвам се на патоса на парламентарната група на ГЕРБ. Трябва да се чете, когато има точни данни, които трябва да се цитират. Цените, които пристигат в България, са микс от сключени договори“, отговори министър Николов.

Стигна се до темата дали ще получаваме по-евтин газ ако газовата връзка беше изградена. Очакванията са тя да бъде въведена в експлоатация през юли 2022.

Related posts

Радостин Василев напуска ПП

admin

Прогноза за времето 10 март 2022

Дани Тренчева

Ива Митева за споразумението: Успяхме да постигнем съгласие за всичко

Дани Тренчева

Хотелиери са пред фалит заради неполучена помощ за бежанците

Колко ще струва природният газ през септември?

admin

КПКОНПИ влезе в Община Варна, проверяват обществена поръчка

Дани Тренчева

Leave a Comment