20.08.2022
България

БАБХ започва засилени проверки за предстоящите Коледни и Новогодишни празници

От 21 декември до 3 януари Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки в цялата страна по повод предстоящите празници Коледа и Нова година, съобщиха от агенцията.

Инспекторите от отдели „Контрол на храните“ във всички областни дирекции ще проверяват предприятията за производство, обектите за търговия на едро и дребно с храни, заведенията за обществено хранене, пазарите и борсите в цялата страна.

Целта на засиления контрол преди и по време на празниците е да се осигури безопасността на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни бизнес оператори, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.

Активно ще се проверяват произходът, сроковете на годност и правилното съхранение на суровини и храни, и тяхното етикетиране. Ще се инспектира също съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство.

По време на проверките ще бъде обърнато специално внимание върху осигуряването на подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете и използването от персонала на подходящо работно облекло, лични предпазни средства и дезинфектанти (биоциди) с доказано вирусоцидно или частично вирусоцидно действие.

През всички празнични и почивни дни БАБХ осигурява дежурни инспектори, които ще извършват проверки и по сигнали от потребители.

Напомняме, гражданите могат да подават жалби и сигнали на Горещия телефон 0700 122 99, както и онлайн през платформата на сайта на институцията (Начало – Горещ телефон – Подай сигнал/предложение/запитване онлайн).

Related posts

Кацаров: Другата седмица можем да върнем децата в училище

Дани Тренчева

Проф. д-р Христо Даскалов е назначен за изпълнителен директор на БАБХ

Дани Тренчева

77% от българите не вярват, че страната ни е демократична

Д-р Илиев: Делта вариантът е толкова заразен, че който не е ваксиниран, ще се разболее

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: Не е моментът за нови избори, а за отговорно поведение

Заради слабия интерес: България обмисля препродажба на ваксини срещу COVID-19

Дани Тренчева

Leave a Comment