08.06.2023
България

Антикорупционният фонд настоява за задълбочена и щателна проверка на КПКОНПИ

Антикорупционният фонд /АКФ/ адресира Открито писмо до народните представители от 47-ото Народно събрание, в което настоява за задълбочена и щателна проверка на работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/.

АКФ смята, че е изключително важно да се направи детайлен анализ на реалния ефект от работата на КПКОНПИ и този анализ трябва да даде ясен отговор за какво данъкоплатците издържат такъв специализиран орган. Писмото на АКФ до народните представители съдържа десет конкретни въпроса относно работата на КПКОНПИ. Според АКФ отговорите на тези въпроси ще покажат „дали КПКОНПИ е изпълнила своите функции или се е превърнала в институционална бухалка за овладяване на политици и медии“.

В откритото писмо АКФ пита относно резултатите от оперативната дейност на Комисията – след първоначални предпроцесуални действия колко са образуваните разследвания, по колко от тях са внесени обвинителни актове и колко са осъдените лица; колко производства за отнемане на незаконно придобито имущество са образувани и по колко от тях има наложени обезпечения и съдебни решения за отнемане на имущество. Сред въпросите са „Защо има отнемани „на хартия“ имущества, които обаче фактически липсват и на практика държавата не е получила нищо?“,“Има ли в деловодната система на Комисията готови експертни решения по политически чувствителни казуси, които не се докладват за решаване?“, „Как по важни проверки с много замесени физически и юридически лица едни се оказват запорирани, а други – не?“ и др.

АКФ ще внесе настоящото писмо днес в деловодството на 47-то Народното събрание и ще настоява за позиция по искането за задълбочена проверка на КПКОНПИ от страна на всички парламентарни групи.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Прогноза за времето

admin

98 са новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

Втора мистериозна смърт във фолк триото „Спасителките“

admin

Прокуратурата иска депутатския имунитет на Радостин Василев

admin

Мълния уби млад мъж

admin

Румен Радев представи задачите и приоритетите на служебното правителство

admin

Leave a Comment