10.12.2023
България

Алибегов: Много ресторантьори спряха да проверяват за зелен сертификат

„Много от нашите членове се разочароваха и спряха да проверяват за зелен сертификат. Държавата, вместо да ни помага и да дава положителен пример, пречи и разколебава хората от бранша да спазват мерки. Те трябва да са за всички. Разделението доведе до хаотично спазване на мерките“, това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Той информира, че санкциите за заведенията, в които не се изисква зелен сертификат от клиентите, са 300, 500 и 1000 лева, като размерът на глобата става ясен след наказателното постановление, а първоначално се връчва акт. Самият Алибегов е глобяван два пъти.

Според него изключително грешни са посланията, които изпращат политиците от Народното събрание и Министерски съвет относно зеления сертификат.

Той прпипомни, че браншът никога не е бил против документа, а срещу начина му на въвеждане за 24 часа.

Алибегов е против двойните стандарти, защото на частния бизнес не е дадено време да реагира с въвеждането на тази мярка, а държавните служители и администрацията са получили отсрочка от 40 дни. Същото така в Народното събрание депутатите ще си плащат тестовете, но на останалите служители ще се поемат от държавата, докато останалите трудещи се трябва да си плащат, за да ходят на работа.

„В момента, в който мерките са валидни за всички, ние ще сме първите, които ще ги спазваме. До момента, в който започна дебатът в парламента трябва ли там да се влиза със зелен сертификат, всички ресторантьори спазваха тази мярка. След това има скептицизъм към сертификата“, заяви още Ричард Алибегов.

Той добави, че има комуникация с новата власт, но очаква тя да бъде по-задълбочена. Очакват се срещи с министъра на икономиката и на туризма.

Източник: NOVA

Related posts

Неински: Важно е България да има възможност да контролира изпълнението на договора с РСМ

Радарно табло засече шофьор, летящ с 240 км/час в София

admin

Двама задържани на мача между Левски и ЦСКА

admin

Василев се обяви за балансирана схема за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток

Дани Тренчева

Църквата почита днес Св. прор. Малахия и Св. мчк Гордий

Дани Тренчева

Честваме Св. мъченици Тирс, Левкий, Филимон, Аполоний, Ариан и Калиник и другите с тях

Дани Тренчева

Leave a Comment