21.03.2023
112 България

АЕЖ: Трагедиите трябва да бъдат отразявани от медиите със сдържаност и уважение към жертвите

Две големи трагедии се случиха в последното денонощие в България. Девет души загинаха при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк, а 46, сред които и много деца, при катастрофа на автобус на магистрала Струма.

Асоциацията на европейските журналисти изразява съболезнования на близките на загиналите. В същото време обръщаме внимание на медиите, че подобни трагедии трябва да бъдат отразявани със сдържаност и уважение към пострадалите. Смисълът на медийното отразяване не е да се търси сензационност, а да се помогне такива случаи да се избягват в бъдеще.

АЕЖ припомня наръчника си за отразяване на инциденти, който съдържа насоки към журналистите, които имат нелеката задача да са от първите на мястото на трагедията и да са преки свидетели на ужасяващи сцени. В такива моменти е трудно за всеки да се справи със собствените си чувства на скръб и шок, затова следването на професионален протокол за действие е важно за журналистите, както е важно и за служителите на спасителните служби. Наръчникът може да бъде намерен в линка.

Related posts

Полицай от Свиленград отказа подкуп от пиян турски тираджия

admin

Клиент вилня в казино в Благоевград

admin

КНСБ подкрепи зелените сертификати за работещите

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

МС гласува добавките към пенсиите за ваксинирани

Дани Тренчева

Стотици протестират пред НС срещу противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Leave a Comment