18.06.2024
112 България

АЕЖ: Трагедиите трябва да бъдат отразявани от медиите със сдържаност и уважение към жертвите

Две големи трагедии се случиха в последното денонощие в България. Девет души загинаха при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк, а 46, сред които и много деца, при катастрофа на автобус на магистрала Струма.

Асоциацията на европейските журналисти изразява съболезнования на близките на загиналите. В същото време обръщаме внимание на медиите, че подобни трагедии трябва да бъдат отразявани със сдържаност и уважение към пострадалите. Смисълът на медийното отразяване не е да се търси сензационност, а да се помогне такива случаи да се избягват в бъдеще.

АЕЖ припомня наръчника си за отразяване на инциденти, който съдържа насоки към журналистите, които имат нелеката задача да са от първите на мястото на трагедията и да са преки свидетели на ужасяващи сцени. В такива моменти е трудно за всеки да се справи със собствените си чувства на скръб и шок, затова следването на професионален протокол за действие е важно за журналистите, както е важно и за служителите на спасителните служби. Наръчникът може да бъде намерен в линка.

Related posts

Промените за облекчаване изграждането на обекти за производство на ел. енергия за собствено потребление, минаха на първо четене

admin

Акция срещу купения вот в столичния квартал „Факултета“

Дани Тренчева

ДАНС провежда акция в офисите на голям производител и търговец на ток

Дани Тренчева

Мият входно–изходните булеварди в София заради жегите

admin

След трагедията във Враца: Инициатива ще подпомага осиротялото дете до пълнолетието му

Дани Тренчева

Днес излизат резултатите от аутопсията на Ангел Христов

admin

Leave a Comment