27.07.2024
112 България

АЕЖ: Трагедиите трябва да бъдат отразявани от медиите със сдържаност и уважение към жертвите

Две големи трагедии се случиха в последното денонощие в България. Девет души загинаха при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк, а 46, сред които и много деца, при катастрофа на автобус на магистрала Струма.

Асоциацията на европейските журналисти изразява съболезнования на близките на загиналите. В същото време обръщаме внимание на медиите, че подобни трагедии трябва да бъдат отразявани със сдържаност и уважение към пострадалите. Смисълът на медийното отразяване не е да се търси сензационност, а да се помогне такива случаи да се избягват в бъдеще.

АЕЖ припомня наръчника си за отразяване на инциденти, който съдържа насоки към журналистите, които имат нелеката задача да са от първите на мястото на трагедията и да са преки свидетели на ужасяващи сцени. В такива моменти е трудно за всеки да се справи със собствените си чувства на скръб и шок, затова следването на професионален протокол за действие е важно за журналистите, както е важно и за служителите на спасителните служби. Наръчникът може да бъде намерен в линка.

Related posts

Последен ден от преговорите за кабинет с „Продължаваме промяната“

Дани Тренчева

3233 са новите случаи на коронавирус, починали са 151 души

Дани Тренчева

Вече може да се заяви онлайн продължаване изплащането на наследствени пенсии

Дани Тренчева

Правителството ще направи опит за спасяване на въглищните централи

admin

Бербатов: Съдът постанови спиране на вписването на решенията от конгреса на БФС

Дани Тренчева

Бойко Борисов: Слагаме мандата на масата

admin

Leave a Comment