13.04.2024
България Политика

Румен Радев проведе телефонен разговор с Реджеп Ердоган

Държавният глава Румен Радев призова в телефонен разговор с турския си колега президента Реджеп Тайип Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение между двете страни в конфликта. Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба – „Рожен“, който е локализиран на пристанището Черноморск (Черно море), и „Царевна“ – на пристанище Мариупол (Азовско море). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският президент приветства усилията на Турция и на президента Ердоган за посредничеството при разрешаването на военния конфликт в Украйна по дипломатически път. В същото време все още няма яснота кога ще приключи този конфликт и са необходими своевременни усилия за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните действия, се посочва в съобщението.

Румен Радев открои и готовността на България за засилено партньорство в енергетиката и осигуряване на алтернативни енергийни доставки от Турция при последващо задълбочаване на военния конфликт в Украйна.

Обща бе и позицията, че двустранният стокообмен от 6,5 млрд. долара не отговаря на възможностите на двете държави и има голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в икономиката, взаимните инвестиции, енергетиката и в сферата на сигурността.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Три пъти са намалели загиналите при катастрофи, сочи дългосрочната статистика у нас

admin

Алибегов: Няма да затворим заведенията в полунощ, няма да се дадем без битка

Дани Тренчева

Оттеглиха първото искане за отстраняването на главния прокурор

admin

Осъдиха родители, оставили децата си без надзор

admin

Петков: Ще анализираме защо КЕВР вдига цените на тока

Дани Тренчева

Прокурорският син излиза от ареста

admin

Leave a Comment