21.02.2024
България Политика

Проф. Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ за министър-председател

Неврохирургът проф. Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ за министър-председател. Той получи първия проучвателен мандат от президента Румен Радев. Това се случи след безпрецедентно изчакване от страна на държавния глава – времето, което той даде на партиите да се разберат за правителство, бе точно 45 дни, смятано от деня на сформиране на парламента.

Името на проф. Габровски стана ясна броени минути преди това, след като на „Дондуков“ №2 пристигнаха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, Томислав Дончев и самият той.

Процедурата приключи за броени минути. Подавайки папката на неврохирурга, Румен Радев каза: „Като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Желая ви успех!“

И добави, че общественото очакване е за експертност, стабилност и отговорност.

„Аз бях номиниран от ПГ на ГЕРБ-СДС да получа този мандат за съставяне на правителство. Мой дълг и въпрос на чест е да положа всички възможни усилия България да има стабилно управление“, отговори проф. Габровски.

И обеща да търси подкрепа за „кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и по-близо до професионализма и експертното, за да мине по-лесно България през този труден исторически момент“.

Кой е проф. Николай Габровски

Проф. Николай Габровски е заместник-директор на „Пирогов“ и началник на клиниката по неврохирургия, където работи от 1997 г. Той е един от най-известните и утвърдени неврохирурзи в България. Биографията му изобилства от дипломи, специализации и медицински отличия в областта на съдовата и гръбначна неврохирургия и невроонкологията. Той е роден през 1971 г. Завършил е медицина в Медицинската академия в София през 1996 г.

До момента проф. Габровски не е участвал в политиката.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Родители сигнализират за шамари и обиди в детска ясла

Дани Тренчева

Иван Гешев: скането за предсрочното ми освобождаване от длъжност е в противоречие с Конституцията

Социолог: Над 50% от българите смятат, че ще правителството няма да изкара мандата

Гешев се оплака от политически натиск пред ЕК

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Добро е състоянието на пострадалите от „Струма“, предстоят операции

Дани Тренчева

Leave a Comment