13.04.2024
България Политика

Парламентарни трикове при избора на председател на временната комисия за газопроводите през България

Парламентът избра състава на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводите „Южен поток“ и „Турски (Балкански) поток“, и причините за забавянето на газовата връзка с Гърция, но не успя да избере неин председател след три кръга номинации. И двамата първоначално номинирани за председател не събраха необходимия брой гласове, за да оглавят комисията.

Иван Манев, предложен от „Продължаваме Промяната“ за председател на комисията, получи 103 гласа „за“, 87 „против“ и 31 „въздържал се“.

Станислав Анастасов, номиниран от ДПС – вносители на предложението за създаване на комисията, получи подкрепа от 91 народни представители, 71 бяха „против“ и 61 се въздържаха.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви Иван Манев за избран за председател на комисията на основата на това, че е получил повече гласове „за“. Това предизвика реакция от опозицията, тъй като гласовете в подкрепа на Манев са по-малко от тези „против“ и „въздържал се“, взети заедно.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призова Никола Минчев да анулира избора на Манев и да даде възможност на парламентарните групи да излъчат други номинации за председател на тази комисия. Груба грешка е да обявите някой за председател, който не е събрал необходимото мнозинство за подкрепа в пленарната зала, посочи тя и отбеляза, че това не отговаря на правилника на парламента, нито на Конституцията. По думите й това вероятно е поредна новаторска практика на „Продължаваме Промяната“.

Иво Атанасов от „Има такъв народ“ също упрекна Никола Минчев за решението му. Вие се произнесохте точно в стила на „Продължаваме Промяната“, както се работи от избирането на правителството, коментира той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС каза, че ще изберат консенсусна кандидатура за председател. Няма вече да има доминация, защото няма мнозинство, посочи той. Няма да назначите шеф на КПКОНПИ, който вие сте решили, допълни Чолаков. Оттук нататък този парламент, ако иска да оцелее още няколко дни, ще се управлява с консенсус, заяви той.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви почивка, в която да премисли. След възобновяване на заседанието председателят на парламента каза, че е допуснал грешка, отмени обявеното решение и се извини на депутатите в залата.

Направени бяха нови четири предложения за председател на комисията. Имаше и искане от „Продължаваме Промяната“ за съпредседателство на комисията, което обаче беше обявено за недопустимо, тъй като според решението за създаване на комисията, тя се състои от един председател и членове. Нито един от кандидатите – Искра Михайлова („Възраждане“), Жечо Станков (ГЕРБ-СДС), Петър Кулински („Продължаваме Промяната“) и Рамадан Аталай (ДПС) не получи необходимия брой гласове, за да бъде избран начело на временната комисия.

Последва трети кръг номинации, при които „Възраждане“ предложи Георги Георгиев за председател на временната комисия, но и той не получи нужната подкрепа.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска да се прекрати процедурата за избор на председател на комисията. Той посочи, че вече е избран съставът на комисията, а председателят на НС може да свика заседание на всяка комисия. Карадайъ предложи Никола Минчев да изготви проект на вътрешни правила за комисията, където да е включена точка, че комисията избира за председател някой от членовете си, и да свика първото заседание на комисията.

В състава на комисията влизат Иван Манев и Петър Кулински от „Продължаваме Промяната“, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Станислав Анастасов и Рамадан Аталай от ДПС, Филип Попов и Драгомир Стойнев от „БСП за България“, Виктория Василева и Андрей Михайлов от „Има такъв народ“, Владислав Панев и Петър Маринов от „Демократична България“ и Искра Михайлова и Георги Георгиев от „Възраждане“.

Срокът за работа на комисията е един месец.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

What Is a Genetically Modified Crop? A European Ruling Sows Confusion

admin

БСП ударно назначава в горите съпартийци и кадри на ДПС и ГЕРБ

Прогноза за времето

admin

Дават по 300 лева помощ за отопление на 50 хиляди домакинства

Дани Тренчева

Прокурорите разследващи случая с Гешев забраниха разгласяване на материалите

admin

Започна изплащането на пенсиите и добавките към тях

admin

Leave a Comment