25.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Отстраниха шест от общо седем кандидати за строежа на моста при с. Покровник

Шест от всичките седем кандидати да строят моста при с. Покровник са отстранени от процедурата по обществената поръчка за избор на изпълнител, която в момента провежда 6-членна комисия начело с началника на отдел „Административно обслужване“ в Областно пътно управление – Благоевград Стоил Паргов.

Документите на всички участници бяха отворени в началото на юни, но след обстоен преглед 6-членната комисия поиска допълнителни данни и приложения и вчера излезе с подробен доклад за допустимост до отваряне на техническите предложения.

Сред отстранените е ДЗЗД „ОРС-Мост“, която обединява „ОРС-Инфраструктура“ ООД на Огнян Павлов и „Мостконсулт“ ООД на съдружниците Димо Кисов, Милчо Решков и Мартин Кисов. За „ОРС-Инфраструктура“ ООД комисията установила, че липсва информация за специфичен опит на експерта, предложен за „инженер-конструктор“, а посочените дейности от „Мостконсулт“ ООД не отговарят на изискванията за изпълнена поне една поръчка със същия или сходен предмет и обем.

В подадените от „Трейс груп холд“ АД с представител Боян Делчев документи е посочено като подизпълнител „Инжпроект“ ООД, но за това дружество комисията не е установила да има изискания опит и не е приела, че декларираният проект за реставрация и консервация на мост е сходен с ново строителство или реконструкция.

Отстранено е и Обединение „Партньори – Струма“ ДЗЗД с участници „БГ Ленд Ко“ АД на Велимир Магурев, Стефан Сокорлов и Мария Колева, „Ей Джей Консулт“ ЕООД на Александър Жипонов и „Виа про инженеринг“ ЕООД на Иван Марков. Комисията по провеждане на поръчката счита, че договорът за създаване на това обединение не съответства на условията за участие в процедурата, тъй като не е направено разпределение на отговорностите между членовете му.

Обединение „Миряна“ между „Геострой“ АД със съдружници Владимир Вутов, Емилия Илиева и белгиеца Доминик К. М. Хамес, и „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев“ на съдружниците Методи Байкушев, Стефка Чорбаджийска, Мария Чорбаджийска и Христо Чорбаджийски също е отстранено от поръчката. В документите за кандидатстване е посочено, че „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев“ ще извършва 60% от строително-монтажните дейности, но комисията не е установила от посочените от тях обекти, че в изминалия 5-г. период са строили пътни мостови съоръжения. Описаният обект „Тренировъчна база в с. Падеш“ не отговаря на изискванията на възложителя. Освен това е посочено, че проучвателно-проектантската работа ще се извърши от „Геострой“ АД – 30%, и „Бондис“ ООД – 10%.

„Галчев инженеринг“ ООД, управлявано от Мариана Галчева и сина й Любомир, пък е декларирало обект без документи, удостоверяващи, че е прието изпълнението му. За посочената в документацията на кандидата партньорска фирма „Трафик Холдинг“ ЕООД комисията не могла да намери доказателство, че е изпълнявала поръчка за проучвателно-проектантски работи, сходни с настоящата.

За „Парсек груп“ ЕООД, собственост на Бончо Бонев, упълномощените експерти от ОПУ – Благоевград са отбелязали, че не приемат посочения обект „Аварийно възстановяване на мостово съоръжение на ул. „Момина скала“, р-н „Витоша“, за сходен с моста при с. Покровник, обект на поръчката. Освен това в документацията за кандидатстване е отбелязано, че като подизпълнител „Еко-Фидро – 90“ ООД ще изпълни 7% от асфалтовите работи по поръчката, а „Растер-юг“ ООД – само пътната сигнализация в нея. От „Парсек груп“ ЕООД не са успели да докажат, че разполагат с необходимите технически средства и съоръжения за осигуряване качеството на строителството.

Всичките тези шест обединения и фирми са предложени за отстраняване от процедурата. Единственото допуснато до финала е ДЗЗД „Мост Покровник“, обединяващо „Грома холд“ ЕООД, собственост на Христо Савев, и „Пътпроект“ ЕООД с управител Венцислав Зарев, тъй като в подадените от тях документи не е открит пропуск или несъответствие с изискванията на възложителя. Предстои отваряне на ценовата оферта.

Припомняме, че срещу продължителното затваряне на моста при Покровник и забавянето на решението на проблема жители на Благоевград и на шестте пряко засегнати села Мощанец, Покровник, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица протестираха през май и дори блокираха АМ „Струма“. Тогава шефът на Областно пътно управление Иван Кунев обяви, че документите за обявяване на обществена поръчка, в която са включени едновременно инженеринг и строителство, са изпратени в Агенцията за обществени поръчки.

За изграждане на нов мост при с. Покровник са отпуснати 7 257 000 лв. без ДДС, а продължителността на цялата процедура е определена максимум до 390 дни. В този срок не е включен периодът за избор на изпълнител, който може да се удължи, ако някой от участниците обжалва резултата или отстраняването си от процедурата, което означава, че реално старт на строителството едва ли ще е възможен до края на годината.

Източник: struma.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Община Банско получи кристалния приз за добро управление

admin

Свлачища затвориха пътя след Рилския манастир

admin

„Септември“ (Симитли) победи с 2 на 0 „Пирин“ (Гоце Делчев) в контролна среща

Дани Тренчева

Започна ремонтът на 87 километра от пътя Благоевград – Кулата

Oставиха в ареста мъж от Северна Македония, шофирал с 3,33 промила алкохол

Дани Тренчева

Позиция на депутатите от ПП – Благоевград относно проекта за парк „Бачиново“

Дани Тренчева

Leave a Comment