13.04.2024
България Разследване

Нови скандални кражби от АМ „Хемус“

На пресконференция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи за скандални кражби от парите, предвидени за строителството на АМ „Хемус“.

АПИ е превела авансово на държавното дружество „Автомагистрали“ 400 милиона лева за доставка на материали и механизация за лот 7,8 и 9 от „Хемус“.

„За тях няма ПУП изобщо, но сумите са отпуснати. „Автомагистрали“ ЕАД е превела на дружество авансово плащане в размер на 84 милиона и близо 500 000 лв. за лот 8 на „Хемус“, въпреки това. При постъпването на авансовите средства, те са използвани от пътния строител. В края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за сума от над 27 милиона. Там се извършват активни строителни дейности. На съответния лот номер 8 няма дейност и за 1 ст. През септември – 14 милиона и 280 000 лв. се нареждат към строителство на жилищни и нежилищни сгради. Непосредствено след получаването на средствата, 950 000 лв. се превеждат по лични сметки на собствениците с основание дивидент. В края на август 2020 г. 12,54 млн. лв., които са предвидени за лот 8, се превеждат на дружество, което е превело 8 милиона и 450 000 лв. към лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си, преобразува се в друго. През декември се превеждат 30 милиона лева за закупуване на дружество. Получена е информация, че лицата, получили суми по дивидент и договор, пренареждат средства по сметки в ОАЕ. Собствениците на част от дружествата, получили средства от лот 8, са идентични“, разкри Бойко Рашков.

Вътрешният министър подчерта, че това не се е случило по време на сегашното правителство.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Related posts

Радев: Изборите са възможност да санкционирате лъжата

Дани Тренчева

Мустафа Карадайъ: Ние еднакво си говорим с всички

admin

Първи сняг падна в София

admin

Радостин Василев: Получих и в момента получавам сериозни заплахи

admin

2 379 са новите случаи на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Подкрепата за ПП пада, а за ГЕРБ не се вдига

Leave a Comment