24.04.2024
Без категория България Политика

Кирил Петков: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва нашето правителство

В публикувано днес интервю за френския в. „Монд“ българският премиер Кирил Петков защити отказа си за плащане на „Газпром“ в рубли, каквото изисква Русия, и призова Европейския съюз да окаже помощ.

Запитан дали Русия действително е прекратила доставките на газ за България, Петков казва, че доставките са спрени от 9 часа на 27 април, след като правителството е било уведомено предходната вечер. На въпрос колко време може да издържи страната премиерът отговаря, че България разполага с резерви за повече от месец, при положение, че сегашните обстоятелства се запазят.

„Надяваме се обаче до края на юни да завършим изграждането на новия интерконектор с Гърция. Разчитаме също на общата стратегия на Европейската комисия за покупка на втечнен газ“, допълва той. „Трябва да действаме заедно и да действаме бързо, защото ние няма да отстъпим. Никой няма право да променя едностранно условията на договора. Ако отстъпим, това ще е първото пропукване в европейското семейство, а България няма да бъде в основата на това пропукване“, заявява Петков.

Запитан каква помощ очаква от ЕС, премиерът казва, че се надява на помощ за получаване на азербайджански газ възможно най-бързо. „Надяваме се също на общи покупки на втечнен природен газ. Очакваме солидарен отговор от всички европейски страни. Силни сме с единството си, а не с разногласията си, отбелязва той. Призоваваме Берлин да застане твърдо зад нас, да заяви, че е недопустимо да се плаща в рубли и че никой няма право да променя едностранно един договор“, допълва той.

На въпроса защо, по негово мнение, „Газпром“ се е насочила конкретно към България (и Полша), Петков отговаря, че причината е в графика на плащанията. „Ние бяхме първите, които трябваше да платим, и отказахме да платим в рубли. Мисля, че и други европейски страни ще последват“.

Запитан смята ли, че Русия се опитва да дестабилизира правителството му, премиерът казва: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва нашето правителство и би искала да чува по-проруски позиции в София. Самите те казаха, че биха били доволни, ако други хора заемаха постовете ни.

Във връзка с „обвиненията на българския президент Румен Радев“, че „играете против интересите на страната си по въпроса за плащането на газа“, Петков посочва в интервюто за „Монд“, че правителството отстоява интересите на България. „Има договорни задължения и те трябва да се спазват. Най-големият интерес на България е да разполага с възможно най-разнообразни източници на енергия. Обратно, да наведем глава и да отстъпим пред един агресор в Украйна, който иска да променя договорните задължения със сила и едностранно, е нещо, което аз лично не разглеждам като интерес на България. Позицията на президента е напълно погрешна“, казва българският премиер.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Днес МВР засилва мерките с цел да няма жертви при катастрофи

admin

Андрей Гюров си показа дисертацията си във Виенския университет

Кирил Добрев: Дойде и моят ред да бъда изключен от БСП

Дани Тренчева

Прогноза за времето 17 януари 2022

Дани Тренчева

Николов: Ще има допълнителна помощ и за битовите потребители на природен газ

Дани Тренчева

Обещанията на политиците: За какво ще работят през 2022 година?

Дани Тренчева

Leave a Comment