04.03.2024
България Икономика

Цените на храните спират да растат

Коледните празници наближават.

Очаква ли ни ново поскъпване на основните хранителни продукти?

„От средата на 2021 г. сме в ситуация на постоянно поскъпване. Пикът беше достигнат в края на ноември. Вече 12-13 дни пазарът намери своето равновесие, тук е точката на насищане. Пазарът се успокои, няма я истерията, която наблюдавахме“, коментира председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в „България сутрин“.

В момента най-рязко се вдига цената на кашкавала и сиренето, а според него това е закономерно, тъй като най-много са пострадали производителите на млечни продукти. Гостът препоръча на потребителите добре да се информират за ценовите равнища на едро и да правят своите покупки добре обмислено.

„В момента няма състояние, което да продиктува да изпаднем в продоволствена криза. Страхът не е добър съветник за пазара. Има проблем, когато се прави съпоставка между изоставащите доходи, там се създава напрежение и паника. Като потребители не трябва да субсидираме некоректни търговски практики. И покрай празниците няма да видим резки движения, доста промоционални етикети се появяват“, подчерта Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му свинското е най-евтиният продукт, вече трета година имаме една и съща цена.

„Даже сега равнищата са по-ниски от 2021 г. Същото се получи със зелето, сега има много добра реколта. За свинско със зеле ще платим точно толкова, колкото и миналата година“, отбеляза Иванов.

Той добави, че имаме 29,2% изменение на цялата потребителска кошница. Този процент е индикация, че пазарът ни сработи добре. Много е важно да видим равновесие в пазара на енергийните ресурси, най-малкото да има предвидимост, изтъкна Иванов.

Доста храна от първа необходимост може да се купи със 70-те лева, които получават пенсионерите като добавка към декемврийските пенсии, смята председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

„500 гр сирене от висок клас има доста повече качества от 1 кг с много висока влажност. При единия случай рискуваме да имам проблеми със здравето. Апелът е всеки да види качествените параметри и да избира български продукти“, настоя Владимир Иванов.

„Определени хора се презапасяват с продукти, купуват се повече ненужни неща. Така се субсидират некоректни търговски практики. В момента има състояние на свръхпредлагане от всичко. Фирмите реализираха добър износ. По-добър регулатор от това няма“, каза още Иванов.

А при цената на хляба вече 7-8 месеца няма сериозни вариации.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Радев: България има бъдеще като ядрена държава

Дани Тренчева

Спецоперация в четири области на страната

admin

Кирил Петков е новият премиер на България

Дани Тренчева

Ще продължат ли валежите и гръмотевиците днес?

admin

Костадинов: Приеме ли се зеленият сертификат за депутатите, влизаме с нашите избиратели в НС

Дани Тренчева

Драгомир Заков: Българските Военновъздушни сили трябва да запазят способности

admin

Leave a Comment