30.11.2022
България Политика

Борислав Сандов: Можем да бъдем енергийно независими не само от Русия, а изобщо

Можем да бъдем енергийно независими не само от Русия, а изобщо. Това изисква време и правилни подходи. Технологиите са налични, потенциалът за възобновяеми енергийни източници в България е огромен. Въпрос на политическа воля е, на улеснени процедури, на инвестиции. Целта на Европейския съюз е да удвои капацитета на ВЕИ до 2025 година и да го утрои към 2030 година. Това каза пред БНР Борислав Сандов, вицепремиер по климатична политика и министър на околната среда и водите.

По думите му войната в Украйна създава риск за енергийните доставки и условия в енергийния пазар, които трябва да светват като сигнална лампа, че трябва много бързо да се отпушат процесите за инсталиране на нови мощности и ВЕИ.

„Трябва да бъде отключен потенциалът, който съществува по покривите – да превърнем потребителите и в производители. Това ще доведе до децентрализация на системата, което ще спести голяма част от разходите за пренос на ток и загубите. След покривите са нарушените терени – които вече са непригодни – кариери, стари мини, индустриални терени, които са в близост до енергопреносната мрежа, не се използват и са държавна собственост. Могат да бъдат привлечени голям обем инвестиции от големи компании, които могат да произвеждат енергията, необходима за по-големите консуматори на ток. Трябва да помислим и за потенциала на Черно море“, коментира той.

Той е категоричен, че заради войната не може да се говори за енергийна катастрофа.

„България има възможност сравнително бързо да диверсифицира своите доставки за газ и петрол. Климатичната сигурност и енергийната сигурност вече са една и съща тема. Ако досега идеята беше да направим да има енергийна сигурност на ниво държава, която да създава енергийна сигурност на ниво домакинства, то сега се гледа повече на подхода енергийната сигурност на ниво домакинства и бизнеси, която гарантира енергийната сигурност и на ниво държава. Заради тези рискове се гледа за по-бързото внедряване на такива нови инсталации“.

Министърът допълни: „България подкрепя Украйна по линия на бежанците, на хуманитарна помощ. Въпрос на обсъждане в правителството и в парламента е дали по друг начин можем да подкрепим Украйна. БСП смятат, че това би ни въвлякло в конфликта. Аз не смятам, че това ни въвлича във военен конфликт, по-скоро помагаме на съседна страна да се защити от чужда агресия. Но и България не разполага с голям обем средства, с които да подкрепи Украйна във военно отношение“.

Related posts

Психолози на БЧК започват да работят с хора от наводнените села в Карловско

admin

Петимата депутати, които обявиха, че напускат ИТН, вече са подали заявленията си

admin

Осъдиха ефективно събирачи на дългове от фирма за бързи кредити

Дани Тренчева

Гешев иска от КС отмяна на текстове, които предвиждат парламентарен контрол над прокуратурата

Петър Петров

Обмислят въвеждане на зелен сертификат за държавната администрация

Дани Тренчева

Рашков: Костадинов ми благодари за държанието на полицията на протеста пред НС

Дани Тренчева

Leave a Comment