18.10.2024
България Икономика Политика

Президентът очаква от правителството промените в цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите

Президентът Румен Радев очаква правителството да вземе всички необходими мерки в най-скоро време, така че при всички кризи, които се развиват около нас и трудните за предсказване фактори покрай войната в Украйна, да направи така, че всички промени в цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите. Това заяви държавният глава в отговор на въпрос за приключването днес на срока на мораториума върху цените на тока, парното и водата.

Радев отбеляза, че мораториумът беше необходим за събиране на информация, за анализи, за разчети, като по думите му редно би било в края на този мораториум да има ясно решение за действия.

За излизането на битовите потребители на свободния пазар президентът посочи, че досега България е останала единствената страна, която е защитена, тъй като битовите потребители са на регулирания пазар. Президентът каза, че очаква „час по-скоро“ да чуе каква е визията на управляващите как ще решат проблема с това изискване на ЕС и изрази надежда да не бъде прибързано и без подготовка, както бяха извадени на свободния пазар преди близо две години малкия  и средния бизнес, които и досега не могат да се възстановят.

На въпрос за военна помощ за Украйна, Румен Радев отново заяви, че като държавен глава няма да допусне България да бъде въвлечена във войната в Украйна. Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите, каза Радев и добави, че когато някой предлага такова решение, трябва да има аргументация какво предлага, така че да се минимизира този риск. Президентът се обърна към партиите, които дълго време бяха в управлението и тези, които преди тях управляваха страната, с въпроса какво са направили за решаване на проблемите на въоръжените ни сили и за модернизацията на армията, така че да нямаме днес дефицити. Тези хора трябваше през тези години да направят така, че да имаме какво да дадем. В момента ние и да искаме няма какво да дадем, посочи президентът.

Държавният глава каза, че освен сигурността, евентуално решение за военна помощ въвлича и риск върху въпросите за икономическата и социалната сигурност. По думите му в държавата с енергийно най-бедното население – според данни на Евростат всеки един от трима българи е енергийно беден, да се твърди, че можем „да спрем с доставки на енергоносители, да преобърнем цялата схема, можем да плащаме и по-скъпо“, е недопустимо.

В отговор на въпрос за избора на гуверньор на БНБ, президентът посочи, че решение на парламента е кой да заеме този пост. Президенът добави, че има разделение на властите и той по никакъв начин не може да влияе. Румен Радев изрази надежда парламентът „да прояви достатъчно мъдрост, така че БНБ да остане, както и досега, тази стабилна институция, която ни гарантира фискална и икономическа сигурност“.

На въпрос за отчета за дейността на МВР за 2021 г. президентът се надява МВР „да продължава все така усърдно в борбата с корупцията, въпреки ограничените си правомощия по закон, въпреки, че монополът върху разследването е изцяло в прокуратурата, както и с най-важната задача на МВР- борбата с престъпността“.

Президентът Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова присъстваха на обучение на ученици от две столични училища на Полигона за обучение по защита при бедствия, аварии и кризи към Столичната община в Панчарево.

Related posts

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в София

admin

Алибегов: Много ресторантьори спряха да проверяват за зелен сертификат

Дани Тренчева

Христо Иванов: От „Демократична България“ с радост ще гласуваме доверие на Мирослав Иванов

Номинираха председателя на Районния съд във Велико Търново за член на ВСС от съдиите

admin

Прогноза за времето

admin

14 са новите случаи на COVID-19 в Благоевград

Leave a Comment