03.05.2024
България Политика

Надежда Йорданова: Главният прокурор дължи отчетност

Главният прокурор, както всеки един държавен орган, дължи отчетност, публичност и прозрачност в своята работа. България е парламентарна република. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред журналисти в парламента във връзка с искането на главния прокурор Конституционният съд да обяви за противоконституционни разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, с които се задължава на всеки три месеца главният прокурор да бъде изслушван в ресорната парламентарна комисия. Напълно е допустим механизъм, който гарантира отчетност и прозрачност на органите на държавната власт, коментира министър Йорданова. Нека да направим едно важно уточнение – не става въпрос за наблюдаване, търсене на сметка или контрол по текущи производства. Именно в рамките на текущите производства е гарантирана независимостта на прокуратурата и на съда, посочи министър Йорданова.

Относно поканата за открит дебат по промените в Закона за съдебната власт, които по-рано днес парламентът прие на първо четене,  Йорданова посочи: „Поканата от г-н Гешев спрямо мен и г-н Христо Иванов за дебат по този законопроект бе направена в залата по време на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси миналата седмица. Нека да припомним, че дебатът по този законопроект вече тече повече от година. Публичен дебат се състоя и миналата сряда девет часа в правна комисия, където г-н Гешев изрази своите аргументи, ние също – нашите. Днес също бе направен такъв публичен дебат в пленарна зала, така че провеждането на дебат по законопроект извън законодателната процедура – не мога да си обясня какви цели преследва“.

Относно действията на Върховната административна прокуратура, с които е бил сезиран Главният инспекторат към Министерския съвет, министър Йорданова коментира, че се твърди, че има забава за препращане на преписката. „В момента в министерството се извършва проверка, ще установим какви са фактите и съответно ще предприемем съответните действия“, уточни Йорданова.

Related posts

Църквата почита днес Св. преподобна Ксения Римлянка

admin

Хора с фалшиви сертификати решили да се ваксинират, прокуратурата се самосезира

Дани Тренчева

Депутатите не приеха доклад, според който няма нито един констатиран случай на неправомерно прилагане на СРС за 2020 година

admin

Важна информация от МОН

admin

НСИ отчете годишна инфлация от 7.8%

Дани Тренчева

Говорят здравните власти: Предвиждат ли се промени за зелените сертификати у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment